De combinaties kunnen beter, maar het Indonesisch is goed

Foto Rob van Dullemen
Foto Rob van Dullemen

Het is een prachtig hotel met een fenomenaal uitzicht op een plek waar veel gedoe over is geweest, want er waren toch al genoeg hotels in de stad en waarom deze plek volbouwen? Dus kwam hotelketen Westcord (het eerste hotel van de keten was op Vlieland) met een innovatief plan boordevol duurzaamheid, en toen ging de gemeente Amsterdam akkoord. Het resultaat is behalve van buiten ook van binnen indrukwekkend. Hotel Jakarta, genoemd naar de lijndienst die ooit vanaf Amsterdam naar Jakarta voer, heeft een opengewerkte receptie en lobby, café en restaurant – de hoogte is dertig meter – waardoor de houten constructie (verantwoord hardhout natuurlijk) mooi in het zicht is, de subtropische planten (Hortus Botanicus) nog beter uitkomen en we mannen in badjas over de galerij zien huppelen, op weg naar de wellness. Er zijn plekken waar je je meer verveelt.

Het is een zonnige dag, het grote terras aan het water zit vol en wij zitten lekker rustig binnen in Café Jakarta. Nou ja, rustig… de muziek staat te hard en past totaal niet bij de sfeer van het interieur; punt van aandacht!

De menukaart ademt net als het interieur een tropische sfeer, East Meets West, met zowel Indonesische als westerse gerechten. Wij kiezen het beste van beide werelden: de één kepiting, da’s krab (15,-), een selectie van saté’s (15,-) en nasi (12,50), en de ander coquilles St. Jacques (15,50) en in bananenblad gewikkelde zeebaars met venkelpuree, venkel en broccoli (24,50).

Laten we maar meteen met het concept achter de kaart beginnen, Two Worlds Conected: dat rammelt. Het zou een prima idee zijn puur Indonesische gerechten naast puur Frans-Hollandse gerechten te serveren, maar daar waar de kok een mix van beide probeert te maken – fusion – gaat het mis. De Indonesische saté campur (15,-) is bijvoorbeeld uitstekend: een mooi stukje kleefrijst, wat zuur, kroepoek, malse en tikkie rosé gegrilde rundersaté, heerlijke sappige kipsaté en fishcake-achtige kip op een serehstengel gestoken en gekruid met wat kokos en gember. En dat terwijl de coquilles met limoenkorst te dik gepaneerd zijn en ook nog onregelmatig en er een laf prutje van zoete aardappel met laos en gefrituurde schijfjes truffelaardappel bij komen. Oost en West liggen mijlenver uit elkaar en never the twain shall meet.

Hetzelfde laken een pak bij de nasi: een bord gebakken rijst met alleen een spiegelei, maar wel goed rul en vol van smaak, met verse groenten (lenteui, prei) en krokant gewokt met een huisgemaakte, dunne sambal en zoete, stroperige ketjap – alleen de trasi ontbreekt helaas. Simpel, wel een beetje duur voor zo’n bordje, maar doeltreffend en heel anders dan het andere hoofdgerecht: in bananenblad gegaarde zeebaars; weliswaar een mooie mix van peper en zuren (citroengras, gezuurde sjalot), maar de broccoli is alleen maar gestoomd en heeft verder niks extra’s, de puree van venkel is laf, de sla er slordig overheen gedrapeerd en niet aangemaakt en waarom is er forelkuit bijgedaan?

We proberen ook nog de klassieker krab in padangsaus met lenteui , tomaat en aubergine. Het is gefrituurde sofshellcrab, een beetje te vet, maar wel lekker met de pittige saus die gemaakt is met een goede boemboe, een kruidenmix vol verschillende pepers.

Ook zijn we content met ons drankje: een huisgemaakte icetea („we doen er anderhalve dag over”); eentje met rooibos, citroen en rozensiroop en eentje met citroen (4,20). De wijnen, een rosé van grenache en syrah en een verdejo, zijn daarentegen nogal doorsnee, maar wel prettig geprijsd voor een hotel-restaurant (5,- en 5,50). En ook de bediening verdient een pluim: ondanks alle drukte, zowel binnen als op het terras, worden we keurig in de gaten gehouden en iedereen is vriendelijk.

Jammer dat het hotel blijkbaar iedereen te vriend wil houden en dus culinaire combinaties maakt die niet goed uitpakken. Er is maar één devies: de kaart op de schop en dan kunnen we volop genieten van deze mooie plek!

Recensent en journalist Petra Possel test wekelijks een restaurant in en om Amsterdam.