De aangiften van Trump tonen aan: als ondernemer betaalde hij geen belasting

Trump als ondernemer Acht van de tien jaren tussen 1985 en 1995 heeft ondernemer Trump geen belasting betaald. Hij claimde miljoenenverliezen bij zijn aangifte.

Het Plaza Hotel, gezien vanaf Central Park in New York. Donald Trump kocht dit luxueuze hotel in 1988, destijds voor 407 miljoen dollar.
Het Plaza Hotel, gezien vanaf Central Park in New York. Donald Trump kocht dit luxueuze hotel in 1988, destijds voor 407 miljoen dollar. Getty

Een komma zeventien miljard dollar verlies. Dat zou ondernemer Donald Trump in de loop van tien jaar, tussen 1985 en 1995, hebben opgegeven aan de Amerikaanse belastingdienst.

The New York Times kreeg de beschikking over „uitdraaien” van Trumps belastingaangifte bij de Internal Revenue Service. De krant publiceerde er woensdag over en president Trump bevestigde direct per tweet dat hij als ondernemer grote verliezen opgaf aan de belastingdienst.

„Je wilde altijd grote verliezen opvoeren voor de belastingen – vrijwel alle projectontwikkelaars deden dat – en dan opnieuw onderhandelen met de bank, dat was een sport.” Daarna kwalificeerde hij de berichtgeving als een „Nep Nieuws huurmoord”.

Volgens de documenten van de krant heeft Trump acht van de onderzochte tien jaar geen belastingen hoeven betalen door de enorme verliezen die werden opgevoerd. „Het lijkt erop dat Trump jaar na jaar meer geld verloor dan enige andere Amerikaanse belastingbetaler.” Trump breidde in die jaren zijn activiteiten snel uit en gaf in zijn boek The Art of the Deal (1987) hoog op van zijn zakensucces.

Meer over de schandalen rond Nixon: 'Nixon trad liever af, Trump niet'

Verzoek om recente aangiftes

The New York Times brengt zijn onderzoek in een week dat meer recente belastingaangiften van Trump centraal staan in de politieke arena. De Democraten in het Huis van Afgevaardigden dienden bij de belastingdienst een verzoek in om Trumps aangifteformulieren van de laatste zes jaar te zien. Minister Mnuchin van Financiën heeft dat verzoek eerder deze week afgewezen met de overweging dat het verzoek „geen geldig wetgevend doel dient”.

In de staat New York is de Senaat bereid het Congres inzage te geven in Trumps belastingaangiften in deze staat. Via deze zijdeur zouden de parlementariërs een even goed zicht kunnen krijgen op de financiële huishouding van de president in zijn ondernemersjaren.

Trump is de eerste president sinds Richard Nixon die zijn belastingaangiften niet vrijwillig heeft gepubliceerd. Dat is geen verplichting, het is een gebruik. Trump zei daarover in een persconferentie vorige maand dat hij „dolgraag mijn belastinggegevens openbaar zou willen maken, als ze niet werden onderzocht”. Hij onderstreepte daarbij dat hij in 2016 tot president is gekozen terwijl ook toen al werd gediscussieerd over zijn belastingaangiften.

Wat niet werd weggelakt: dit is er wel bekend uit het Mueller-rapport over president Trump

Onderzoek verhinderen

Het zijn enkele schermutselingen in de strijd tussen de president en het door Democraten gedomineerde Huis van Afgevaardigden. Trump heeft laten merken dat hij volop gebruik zal maken van zijn presidentiële volmachten om elk vervolg op het Rusland-onderzoek te verhinderen.

Woensdag maakte Trump bekend dat hij de overdracht van het complete, ongeredigeerde rapport van speciaal aanklager Robert Mueller aan het Huis verbiedt. Eerder liet het Witte Huis al weten dat de voormalige juridisch adviseur Don McGahn geen documenten met betrekking tot het Rusland-onderzoek aan het Huis mag overdragen. De justitiecommissie had McGahn een dagvaarding gestuurd, die heeft hij nu genegeerd.

Ook onderzoeken naar zijn financiële handel en wandel bevecht Trump. Hij spande al zaken aan tegen onder meer Deutsche Bank, de belangrijkste kredietverstrekker van de Trump Organization, tegen accountantsfirma en tegen voorzitter Elijah Cummings van de toezichtcommissie van het Huis van Afgevaardigden om te voorkomen dat bedrijfsgegevens openbaar moeten worden gemaakt. Volgens de advocaten van Trump worden de gegevens alleen opgeëist „om de president lastig te vallen”.