Anna moest lachen

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken ‘opnieuw’ een foto en belichten de tijd ertussen.

Ad Nuis

Promovenda medische informatiekunde Anna Beukenhorst (27) zat mei 1995 samen met broer Dirk (25, Field-service-engineer medische techniek) in de achtertuin van het ouderlijk huis in Leiden.

„Ik had net geleerd dat je op foto’s behoorde te lachen. Mijn grimas was een lach. Dirk onderging het fotograferen: zoals hij veel onderging. Onze ouders kenden elkaar vanuit Amsterdam. Kort na mijn geboorte verhuisden we naar Leiden. Vader werkte bij juridische boekhandel Jongbloed, moeder promoveerde aan de universiteit. Aanvankelijk wilde ik de aandacht niet delen met Dirk; domineerde en plaagde hem. Na verloop van tijd gingen wij samenspannen tegen onze ouders en begrepen elkaars fantasie-wereld beter. We gaven mieren zwemles in een waterbak en hadden een gezamenlijke knikker-verzameling: ééntellers, kanarie’s, bonken, reuzenbonken en de zeer zeldzame reuze-reuzenbonken. Bij een potje overlegden we welke knikkers in te zetten. In latere jaren werd onze band bijna symbiotisch. Ik wist vaak wat Dirk dacht en reageerde daarop. Hij onderging mijn bemoeienissen. In 2001 ging onze vader elders wonen, wel in de buurt. Twee keer per week verhuisden Dirk en ik. Toch was de scheiding niet bepalend voor onze band. Die was er al, deels gebaseerd op onze humor. Zonder woorden kregen wij zomaar de slappe lach. Toen ik nog korter haar had leken we ook op elkaar. Hé, daar heb je Dirk met tieten, zeiden vrienden soms over mij. Ons gezamenlijk plezier is onveranderd, ondanks dat ik voor mijn promotie-onderzoek in Engeland woon. De rolverdeling is ook nog dezelfde: ik heb een plan, Dirk schudt direct nee. Schoorvoetend stemt hij toch toe, om het uiteindelijk fijn te vinden. Precies zoals het ging bij het opnieuw maken van deze foto.”

Zelf een foto insturen? Mail: opnieuweenfoto@gmail.com. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ wordt gemaakt.

Zelf in Opnieuw? Mail naar: opnieuweenfoto@gmail.com. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ wordt gemaakt.
 
Foto Ad Nuis

Naschrift (14 mei 2019): Het adres van de familie is uit dit stuk verwijderd.