Champions League

Amsterdam bereidt zich voor op Ajax - Tottenham Hotspur

Op veel plekken wordt de wedstrijd woensdag op groot scherm uitgezonden. Supporters organiseren bij de Johan Cruijff Arena voorafgaand aan de wedstrijd een 'entrada', waarbij vuurwerk niet is toegestaan. De politie houdt rekening met extra drukte in de stad en op de stations.

We sluiten dit blog

De wedstrijd staat op het punt van beginnen. Veel kijkplezier!

Entrada afgelopen, geen incidenten

De sfeeractie bij de Johan Cruijff Arena is zonder ongeregeldheden verlopen. Sommige fans staken vuurwerk af, terwijl dat verboden was. Politieagenten en de ME grepen niet in. De fans zijn nu op weg naar het stadion. De wedstrijd begint over een uur.

Dit is het basiselftal van Tottenham

#THFC: Lloris (C), Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Rose, Wanyama, Sissoko, Eriksen, Dele, Lucas, Son @WilliamHill odds (18+) https://t.co/O9QLjLkDsF #UCL ⚪️ #COYS pic.twitter.com/UPlbX4XoZ7

— Tottenham Hotspur (@SpursOfficial) 8 mei 2019

De opstelling van Ajax

Ajax heeft op Twitter de opstelling vrijgegeven:

Tottenham-aanvaller Son is er weer bij

Vorige week was hij geschorst, maar nu is hij er weer bij: Tottenham-aanvaller Son Heung-min. Met vier goals is hij de meest scorende speler van de Londense club in de knock-outfase. Drie van zijn vier doelpunten maakte Son tijdens het tweeluik tegen Manchester City in de kwartfinale.

Geteld over het hele toernooi is Harry Kane de topscorer van de Spurs. Hij werkte de bal vijf keer in het doel. Kane is al een paar weken geblesseerd, maar volgens geruchten in de Engelse media zou hij vanavond mogelijk toch kunnen spelen tegen Ajax.

🤩 Son 🤩

4⃣ goals in his last 4⃣ #UCL games

Will he add another tonight? 🧐 pic.twitter.com/HhR6aYqk5L

— UEFA Champions League (@ChampionsLeague) 8 mei 2019

NRC Vandaag: Waarom het Europese succes van Ajax zo uitzonderlijk is

Wat vanavond gaat gebeuren verwachtte niemand meer mee te maken: Ajax in halve finale van de Champions League. Topvoetbal wordt al jaren gedomineerd door het grote geld. Ajax is in verhouding maar een kleine speler. Toont Ajax dat er meer telt in het voetbal dan de miljoenen? Sportredacteur Bart Hinke vertelt erover in de Vandaag-podcast van NRC.

Toch vuurwerk bij sfeeractie

Ondanks de waarschuwing van de gemeente en de politie en de oproep van de harde kern, hebben sommige fans toch vuurwerk meegenomen naar de entrada. Op tv-beelden van stadsomroep AT5 is te zien dat vuurpijlen worden afgestoken. Ook hangen grote wolken rode rook uit fakkels boven de menigte op de Arena-boulevard. De fans springen, zingen klappen. Vooralsnog lijkt de ME niet in te grijpen.

Toch vuurwerk tijdens entrada. Kijk hier live mee: https://t.co/KxKKrD1gmR pic.twitter.com/BnRcThnXug

— AT5 (@AT5) 8 mei 2019

Fans verzamelen zich bij het stadion, entrada gaat bijna beginnen

Bij het stadion van Ajax stromen de supporters al toe. Naar verwachting begint rond 19.00 uur de 'entrada', de voorbereidingsfestiviteit die de harde kern voor belangrijke duels organiseert.

Vuurwerk afsteken hoort ook bij de traditie. De gemeente en de politie hebben echter gewaarschuwd dat het afsteken van fakkels, vuurpijlen en knalvuurwerk niet getolereerd wordt. Daarom heeft de harde kern ook opgeroepen geen vuurwerk mee te nemen. Bij het vorige Champions League-duel in de Arena, tegen Juventus, liep de entrada uit de hand. De ME doofde de fakkels met een waterkanon, waarop Ajacieden agenten bekogelden met vuurwerk. Acht agenten raakten gewond, 75 fans werden opgepakt.

De Arenaboulevard stroomt al langzaam volhttps://t.co/D4dcS8O56d pic.twitter.com/mfIftow0Iv

— AT5 (@AT5) 8 mei 2019

Eerste Ajax-fans bij de Johan Cruijff Arena

Nog drie uur tot de aftrap. Bij de Johan Cruijff Arena verzamelen de eerste fans zich, maar het is nog rustig. Er is al veel politie aanwezig.

Terugkijken: de hoogtepunten van de vorige wedstrijd

This @AFCAjax team is special 😍#UCL pic.twitter.com/u0qrTcixSP

— UEFA Champions League (@ChampionsLeague) 8 mei 2019

Liverpool staat al in de finale

Gisteravond verzekerde Liverpool zich als eerste club van een plek in de Champions League-finale. En hoe. Vooraf leek de club na een 3-0-nederlaag op bezoek bij FC Barcelona zo goed als kansloos. Liverpool stuntte in eigen stadion echter door met 4-0 te winnen, mede dankzij twee goals binnen drie minuten van Georginio Wijnaldum.

Lees hier het wedstrijdverslag: Een magische avond voor het Nederlands getinte Liverpool

Engelse fans op de Dam

Gezellig sfeertje hier op de Dam bij de fans van de Spurs. #totaja @BNR pic.twitter.com/sJh2CShrHV

— Paulien Sewuster (@pauliense) 8 mei 2019

Vervoerders verwachten topdrukte bij station Bijlmer Arena

Vervoerders NS en GVB treffen maatregelen om de verwachte drukte bij station Bijlmer Arena in goede banen te leiden. Het station, waar zowel treinen als metro's stoppen, ligt vlak bij de Johan Cruijff Arena en zal na de wedstrijd dus een grote hoeveelheid reizigers te verwerken krijgen.

De normale ingangen van het station zijn woensdagavond afgesloten. In plaats daarvan hebben de vervoerders met hekken drie tijdelijke ingangen gemaakt, één voor elke hoofdrichting vanuit het station. Als het te druk wordt op de perrons, gaan de ingangen tijdelijk dicht. Ook zetten NS en GVB langere treinen en metro's in.

Toegang station Bijlmer ArenA vanavond aangepast voor halve finale Ajax https://t.co/drNf13t218 pic.twitter.com/bp1j2QN8eY

— NS online (@NS_online) 8 mei 2019

Welkom!

In dit blog verslaat NRC de aanloop naar het Champions League-duel tussen Ajax en Tottenham Hotspur. De Amsterdammers staan op de rand van de finale van het prestigieuze voetbaltoernooi: ze wonnen de eerste ontmoeting in Londen met 0-1. Als Ajax inderdaad de eindstrijd bereikt, zou dat een sensatie zijn. Sinds de club in 1996 zelf in de finale stond, kwam geen Nederlandse ploeg meer zo ver.

In Amsterdam draait vanavond alles om Ajax. Duizenden fans verzamelen zich overal in de stad om de wedstrijd te kijken. Bij de Johan Cruijff Arena organiseert de harde kern een 'entrada', een opwarmer voor het duel. Het moet de grootste entrada ooit worden. Normaal gesproken is vuurwerk een vast onderdeel van het ritueel, maar de harde kern heeft op sociale media opgeroepen fakkels en vuurpijlen dit keer thuis te laten. De gemeente heeft aangekondigd geen vuurwerk toe te staan.

Foto Pascal Rossignol/Reuters