Airbnb-verhuur Amsterdam stijgt verder door

Vakantieverhuur Amsterdamse appartementen die worden verhuurd aan toeristen, zijn met afstand de duurste in Europa.

De gemeente Amsterdam probeert al geruime tijd de groei van vakantieverhuur af te remmen en de overlast ervan te beperken
De gemeente Amsterdam probeert al geruime tijd de groei van vakantieverhuur af te remmen en de overlast ervan te beperken Foto ANP/Koen van Weel

De verhuur van woningen in Amsterdam via deelplatform Airbnb is vorig jaar verder doorgestegen. In 2018 bedroeg het aantal appartementen dat minimaal één keer geboekt werd voor vakantieverhuur 21.040, een stijging van ruim 10 procent ten opzichte van 2017. Dit ondanks nieuwe, strengere regelgeving voor vakantieverhuur.

Dat blijkt uit cijfers die de gemeente Amsterdam woensdag bekend maakte. De rapportage is gebaseerd op gegevens van Airbnb zelf en Inside Airbnb, een website die gegevens over het platform verzamelt. Met ongeveer 90 procent van de advertenties is Airbnb in Amsterdam de onbetwiste marktleider in vakantieverhuur.

De gemiddelde prijs van een advertentie steeg in 2018 naar 151 euro. Daarmee is Amsterdam wat betreft vakantieverhuur met afstand de duurste stad van Europa. In Londen ligt de gemiddelde prijs op 129 euro, in Madrid op 92 euro en in Brussel op 69 euro.

Amsterdammers mochten in 2018 hun woning maximaal 60 dagen aan toeristen verhuren. Ze moeten deze verhuur wel bij de gemeente melden, maar dat gebeurde vorig jaar bij slechts een kwart van de adressen die werden geboekt. Wie zijn woning niet aanmeldt, riskeert een boete van 6000 euro. Er werden vorig jaar 58 boetes opgelegd.

Amsterdam probeert al geruime tijd de groei van vakantieverhuur af te remmen en de overlast ervan te beperken. Zo werd er vorig jaar een publiekscampagne gevoerd voor een meldpunt voor woonfraude. Desondanks daalde het aantal meldingen van overtredingen met vakantieverhuur.

Het is onbekend hoe vaak de maximale verhuurtermijn van 60 dagen in 2018 werd overtreden. Volgens de gemeente gebeurde dat bij 3 procent van de advertenties: een lichte daling ten opzichte van vorig jaar. Maar er zijn meerdere manieren om het verhuurplafond te omzeilen, bijvoorbeeld door een woning via meerdere advertenties bij Airbnb aan te bieden. Het bedrijf weigert exacte adresgegevens te delen met de gemeente Amsterdam.

Lees ook: Nepprofiel met 208 appartementen: de business achter de ‘authentieke’ façade van Airbnb

Sinds dit jaar geldt in Amsterdam een maximale verhuurtermijn van 30 dagen. Airbnb en kleinere vakantieverhuurplatforms als Booking en Expedia verzetten zich hier tegen. Begin dit jaar klapten de onderhandelingen over een nieuw handhavingsconvenant tussen de gemeente en de platforms op dit punt. Sindsdien blokkeert Airbnb geen advertenties meer die de maximale verhuurtermijn overschrijden, zoals de afgelopen jaren gebeurde. De gemeente verwacht dat het aantal overtredingen dit jaar daardoor zal toenemen.

Om de handhaving te vergemakkelijken, wil het Amsterdamse stadsbestuur dat er een landelijke registratieplicht voor vakantieverhuur komt. Die zou platforms dwingen om wél exacte adresgegevens te delen met de gemeente. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) diende hier onlangs een wetsvoorstel over in.