Advocaat: van blasfemie vrijgesproken Asia Bibi heeft Pakistan verlaten

Bibi zat acht jaar in een dodencel omdat ze zich laatdunkend over de islam zou hebben uitgelaten. Over haar vrijlating ontstond onrust.

Asia Bibi tijdens haar gevangenschap, in 2010.
Asia Bibi tijdens haar gevangenschap, in 2010. Foto AP

De Pakistaanse christelijke vrouw Asia Bibi lijkt haar thuisland verlaten te hebben en is onderweg naar Canada. Dat meldden verschillende Pakistaanse media en haar raadsman Saif Ul Malook woensdag, aldus persbureau Reuters.

Bibi zat acht jaar in een dodencel omdat ze blasfemische opmerkingen over het islamitisch geloof gemaakt zou hebben tijdens een ruzie met haar buren. Die weigerden na een dag werken op het land uit hetzelfde glas als zij te drinken, omdat ze geen moslim is. In januari werd de moeder van vier kinderen tot aan de hoogste rechter toe vrijgesproken.

Bedreigingen

Bibi werd in Pakistan ernstig bedreigd door fundamentalistische moslims, die fel geprotesteerd hebben tegen haar vrijspraak. Ze moest beveiligd worden en verbleef op een geheime locatie.

De Canadese premier Justin Trudeau was naar eigen zeggen in onderhandeling met de Pakistaanse regering om Bibi asiel aan te bieden. Ook andere landen zeiden Bibi asiel te willen verlenen. Radicale betogers waarschuwden de regering niet toe te staan dat Bibi het land zou verlaten.

De kwestie leidde ook voor Nederland tot diplomatieke problemen. De veiligheid van Nederlandse ambassadeur in Pakistan Ardi Stoios-Braken en enkele medewerkers kon op hun post enige tijd niet worden gegarandeerd vanwege bedreigingen, waardoor zij enige tijd in Nederland moesten blijven.

Onrust

Advocaat Saif Ul Malook, die tot begin dit jaar tijdelijk in Nederland verbleef vanwege de onrust rond de zaak, zei tegen Reuters dat Bibi volgens zijn „beschikbare kanalen” onderweg is naar Canada. Een aantal televisiezenders zegt op gezag van anonieme bronnen hetzelfde. Het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde tegenover het persbureau niet reageren.