Achttien nieuwe auto’s van marechaussee mogen weg niet op

Vorig jaar waren er ook al problemen met de gepantserde Toyota-terreinwagens, maar deze konden snel verholpen worden.

Archiefbeeld van medewerkers van de marechaussee.
Archiefbeeld van medewerkers van de marechaussee. Foto Niels Wenstedt/ANP

Achttien nieuwe gepantserde terreinwagens van de Koninklijke Marechaussee mogen de weg niet meer op. Dat heeft het ministerie van Defensie woensdag gemeld. De voertuigen kampen met problemen aan de stuurkolom en de brandstoftank. De tekortkomingen zijn zo ernstig dat inzittenden van de auto’s gevaar lopen.

De marechaussee nam de suv’s vorig jaar in gebruik, maar al snel dienden de eerste problemen zich aan. Er werd waterlekkage geconstateerd in de wagens. Ook hadden één of meer voertuigen al snel een gebarsten ruit. Deze problemen konden gemakkelijk verholpen worden en al snel konden de auto’s weer de weg op.

Afgelopen week kwamen echter nieuwe mankementen aan het licht, die „structureler van aard” zijn. Een Defensiewoordvoerder spreekt over „gebreken aan de stuurkolom en de brandstoftank”, maar kan niet toelichten wat er precies aan de hand is. De wagens zijn gebouwd door Toyota en gepantserd door „een Frans bedrijf met ervaring”.

Foto Defensie

Tweede blunder

Met dit laatste bedrijf is Defensie nu in gesprek over een mogelijke oplossing. Of de auto’s nog kunnen worden gerepareerd, is nog onduidelijk. Defensie had nog een bestelling van zes extra wagens van dit type staan. Wat daarmee gebeurt is eveneens onbekend.

Het is niet de eerste keer dat de overheid blundert met de aankoop van materieel. In 2015 gaf Rijkswaterstaat 1 miljoen euro uit aan twee speedboten die na de oplevering nutteloos bleken. Als de boten met meer dan zes knopen (iets meer dan 11 kilometer per uur) voeren op een ruwe zee, konden zij over de kop slaan. Het bleek fout te zijn gegaan bij de aanbesteding: Rijkswaterstaat had de prestatie-eisen niet goed geformuleerd.

De Defensiewoordvoerder ontkent woensdag dat de problemen met de suv’s om eenzelfde reden zijn ontstaan. Hij wil niet speculeren over de oorzaak van de problemen. Wel zegt hij dat Defensie de Franse bepantseringsfirma aansprakelijk gaat stellen. Hoe duur de bepantserde auto’s zijn, is volgens de woordvoerder „vertrouwelijke informatie”.