Zestien jaar cel wegens schietpartij na ruzie om scooter

Een ruzie om een beenkleed van een scooter escaleerde in november 2017. Een jongen van 19 kwam om het leven. Twee anderen raakten zwaargewond.

De Kattenburgerkade in de wijk Kattenburg, Amsterdam.
De Kattenburgerkade in de wijk Kattenburg, Amsterdam. Foto Freek van den Berg/ANP

Een 40-jarige man moet zestien jaar de cel in voor zijn rol bij een schietpartij aan de Kattenburgerkade in Amsterdam. Daarbij doodde hij een 19-jarige man en raakten twee anderen zwaargewond toen een ruzie over een scooter in november 2017 escaleerde. Dat bepaalde de rechtbank in Amsterdam dinsdag.

De 40-jarige man en een groep van zeven jongeren hadden volgens de rechtbank al langer een conflict over de scooter van een van de jongens. Het beenkleed van de scooter, dat scooterrijders gebruiken om warm en droog te blijven, raakte daarbij beschadigd en bleef bij de man achter.

Twee dagen later escaleerde de ruzie. De jongeren kwamen in de nacht van 22 op 23 november verhaal halen en dwongen de verdachte om het beenkleed weer aan de scooter te bevestigen. Daarbij ontstond een vechtpartij, waarbij de 40-jarige man geschopt en geslagen werd door de groep. Toen de man weg kon kruipen, trok hij zijn wapen en opende het vuur. Ook toen de groep wegvluchtte, bleef de man schieten en de groep achtervolgen.

Geen zelfverdediging

Volgens de rechtbank is zelfverdediging geen rechtvaardiging voor het handelen van de man. Hij had ook met het wapen kunnen dreigen of een waarschuwingsschot kunnen afvuren, suggereren rechters. „De reactie van verdachte gaat naar het oordeel van de rechtbank de grenzen van de noodzakelijke verdediging ver te buiten”, schrijven de rechters in het vonnis.

De rechtbank bevond de 40-jarige man dinsdagmiddag schuldig aan doodslag, zes pogingen tot doodslag en wapenbezit. Naast zijn celstraf van zestien jaar, moet de man ook schadevergoedingen van in totaal 15.000 euro betalen.

Correctie (7 mei 2019): Onder de foto boven dit artikel stond eerder dat de schietpartij in de wijk Wittenburg plaatsvond. Dat had Kattenburg moeten zijn. Het bericht is aangepast.