Reportage

Wijk protesteert met succes tegen komst jihadbruid Aïcha

Bewoners van de Maastrichtse wijk Amby vonden het geen fijn idee dat de uit Syrië teruggekeerde Aïcha daar een huurhuis zou krijgen. Ze blijft uit veiligheidsoverwegingen weg.

Maastrichtse buurtbewoners namen aanstoot aan de komst van bekeerlinge Aïcha. (De vrouw op de foto is niet de vrouw uit het artikel.)
Maastrichtse buurtbewoners namen aanstoot aan de komst van bekeerlinge Aïcha. (De vrouw op de foto is niet de vrouw uit het artikel.) Foto Paolo_Toffanin

Fred Bemelmans verbaast zich over de politie in de straat. Hij weet dinsdagochtend als een van de weinige buurtbewoners nog van niets. ,,Een teruggekeerde jihadbruid in het huis van die vrouw die pas is overleden? Oh. Dat overvalt me. Maar van mij mag ze wegblijven.”

Zo denken de meeste buurtbewoners in Amby, een stadsdeel van Maastricht, erover. Behalve Bemelmans wil niemand met naam in de krant: „Te gevaarlijk. Je weet nooit.” Omdat één iemand de klussende vader van de jihadbruid Aïcha, een Maastrichtse bekeerlinge, had herkend, werd duidelijk wat er stond te gebeuren in het huis van Woningstichting Maasvallei. Sindsdien is er ophef.

De nieuwe bewoonster woont nog elders. De ruiten van het voor haar bestemde huis zijn afgeplakt. Het gras staat hoog. Onder het huiskamerraam bloeien viooltjes. De meeste andere woningen hebben grindtuinen.

Vroeg in de ochtend posten twee geüniformeerde agenten bij het huis om te voorkomen dat er gekke dingen gebeuren. Later houdt een wat forse man in donkerblauw tenue met een zonnebril de wacht.

Aïcha is een autochtone Maastrichtse, die zich als puber tot de islam bekeerde. Begin 2014 reisde ze, achttien jaar oud, naar Syrië om zich bij de Turks-Nederlandse oud-militair te voegen met wie ze via Skype was getrouwd. Eind dat jaar keerde ze terug. Justitie verhoorde haar, maar kon geen bewijzen vinden voor betrokkenheid bij strafbare feiten. Aïcha toonde zich wel voorstander van de jihad. Eind 2015 werd ze aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een mogelijke aanslag tijdens het nationaal vuurwerk in Rotterdam. Na twee dagen kwam ze vrij, toen bleek dat de tip over de terreurdaad op niets was gebaseerd. Maar veiligheidsinstanties bleven haar in de gaten houden.

Aïcha woonde na haar terugkeer in Nederland even in Rotterdam, maar kwam al snel terug naar Maastricht, waar ze in een ander deel van de stad woonde.

„We willen geen pinguïns”

In Amby zitten de buurtbewoners niet op haar te wachten. „Met zo’n verleden, met ook een school in de buurt”, zegt een vrouw hoofdschuddend. „Iedereen mag trouwens van mij in zijn eigen geloof zalig worden, maar zo’n nikab vind ik niks. Je weet niet wat eronder zit. Misschien wel iemand anders dan die vrouw.”

„Wij willen geen pinguïns”, roept een man in Maastrichts dialect. Wat hem betreft gaat „de fik in dat huis”.

Amby was ooit een zelfstandige gemeente en werd in 1970 onderdeel van Maastricht. Een echte wijk van de Limburgse hoofdstad is het nooit geworden, het is meer een aanpalend dorp met een eigen sfeer. De huizen van de woningbouwverenigingen dateren uit de jaren zestig van de vorige eeuw.

„De wijk gaat achteruit”, vindt een man. Hij kocht een tijd geleden een huurhuis van Maasvallei. Het hele blok zou verkocht worden. Tot er huizen nodig waren voor vluchtelingen. Zelf kreeg hij Syriërs naast zich. „Prima mensen. Ze hebben me laatst nog geholpen met het snoeien van de heg. Maar de woningstichting maakt er een rotzooi van. Die informeren ons niet. Voordat die Syriërs kwamen, hebben ze maanden in het huis staan boren en zo, vanaf heel vroeg in de ochtend. Zonder één berichtje.”

Een bewoner van de Gouverneur Houbenstraat moppert dat voor de Syriëgangster „alles netjes wordt geregeld. En de werkende mens kan ondertussen kapotvallen. Die kan, als-ie wil, niet eens naar de informatiebijeenkomst donderdag, want die begint al om vier uur ’s midddags. Maar ik ga. Bedekt, met een helm of zo. Kijken of ik dan mijn gezicht moet laten zien. Zij hoeft dat ook niet.”

Dinsdagmiddag volgt een plotse wending. Woningstichting Maasvallei meldt dat Aïcha uit veiligheidsoverwegingen afziet van de woning. „In overleg met haar, de gemeente en andere betrokken instanties gaan we zoeken naar een andere oplossing”, zegt woordvoerder Nadine Castermans. „De informatiebijeenkomst donderdag gaat gewoon door. We willen horen wat er leeft en onze kant van het verhaal vertellen. Het helpt ook om lering te trekken uit wat gebeurd is. De onrust is er niet voor niets. Het betekent dat we in toekomstige gevallen bewoners misschien ook vooraf beter moeten informeren.”