Verenigd Koninkrijk moet door vertraagde Brexit meedoen aan Europese verkiezingen

Er is „helaas” te weinig tijd over om de Brexit-onderhandelingen in eigen land af te ronden voor de Europese verkiezingen zegt kabinetschef David Lidington.

Lidington is kabinetschef van de regering-May, en geldt als de de facto vicepremier.
Lidington is kabinetschef van de regering-May, en geldt als de de facto vicepremier. Foto Tolga Akmen/AFP

Het Verenigd Koninkrijk zal deel moeten nemen aan de aankomende Europese verkiezingen. Dat heeft kabinetschef David Lidington, de ‘vicepremier’ van de regering van Theresa May, dinsdag gezegd tegen persbureau Reuters.

De regering van het Verenigd Koninkrijk zoekt steun voor haar Brexitplan bij oppositiepartij Labour, maar tot een overeenkomst over de vertrekregeling zijn de partijen nog niet gekomen. „Het is helaas niet mogelijk om dat proces af te ronden voor de wettelijke datum voor de Europese parlementsverkiezingen”, zegt Lidington tegen het persbureau.

De kabinetschef zegt zich wel meer te gaan inspannen om de vertraging „zo klein mogelijk” te houden. „Idealiter willen we dat Britse Europarlementariërs nooit daadwerkelijk hun zetels innemen.” Lidington hoopt de onderhandelingen tegen de zomer af te ronden.

Lees ook: May vraagt uitstel Brexit, treft voorbereidingen EU-verkiezingen

Halloween-Brexit

In april schreef May al voorbereidingen te treffen voor de Britse deelname aan de verkiezingen voor het Europarlement, die tussen 23 en 26 mei plaatsvinden. Daarna kregen ze uitstel tot 31 oktober, een Halloween-Brexit. Eerder uittreden mag altijd.

Mochten de verkozen Britse Europarlementariërs niet aantreden, dan worden hun zetels verdeeld over de andere EU-landen. Nederland zou er dan drie zetels bij krijgen en 29 plekken in het Europees Parlement krijgen. Als het Verenigd Koninkrijk inderdaad de Europese Unie verlaat, zal het nieuwe parlement, dat op 2 juli wordt geïnstalleerd, nog 705 zetels tellen.

De Brexit-deal die Theresa May met de Europese Unie uitonderhandelde is drie keer weggestemd door leden van het Britse Lagerhuis, onder wie veel leden uit haar eigen partij.

Lees ook: Een Halloween-Brexit: de EU geeft May uitstel tot 31 oktober