Thuiskok

Twee dippers

We beginnen met twee dippers: Russische blini’s en Hollandse soepstengels. Maak voor de blini’s de melk lauwwarm en roer de gist erdoor. Meng dit met het boekweitmeel en roer tot een gladde massa. Dek af en zet op een warme plek en laat een uur rijzen. Scheid het ei en doe het eiwit apart in een schaal. Klop deze luchtig. Voeg de overige ingrediënten bij het beslag. Roer het luchtige eiwit erdoor. Dek af en laat 30 minuten rijzen. Roer het beslag zachtjes door en bak de blini’s in een poffertjes- of koekenpan met een beetje boter mooi gaar.

Meng voor de soepstengels het lauwwarme water met de gist en voeg de overige ingrediënten toe. Kneed ongeveer 7 à 8 minuten tot een soepel en glad deeg. Maak een bal van het deeg en leg in een kom. Bestrijk het deeg met een beetje olie om uitdrogen te voorkomen. Dek de kom af en laat het deeg 45 minuten rijzen. Verwarm de oven voor tot 225 graden. Haal het deeg uit de kom en rol uit tot een plak van circa een centimeter dik. Zorg dat de plak 25 centimeter lang is. Snijd dunne strookjes af en leg op een bakplaat bekleed met bakpapier. Maak de soepstengels een beetje nat met een kwastje en wat water. Bestrooi nu met sesam- en maanzaad. Laat de soepstengels nog vijftien minuten rijzen. Bak de soepstengels circa vijftien minuten in de voorverwarmde oven.