St Jansdal ontkent ‘ronseling patiënten’ na overname MC Zuiderzee

Rechtszaak Het ziekenhuis St Jansdal verweerde zich in de rechtszaal tegen het verwijt dat het patiënten afsnoept van plastisch chirurgen.

MC Zuiderzee in Lelystad is overgenomen door het St Jansdalziekenhuis in Harderwijk
MC Zuiderzee in Lelystad is overgenomen door het St Jansdalziekenhuis in Harderwijk Foto Robin Utrecht/ANP

Bij de overname van het ziekenhuis MC Zuiderzee in Lelystad is geen sprake geweest het kapen van andermans patiënten. Dat betoogde althans nieuwe eigenaar, het St Jansdal, dinsdag bij een kort geding bij de rechtbank in Zutphen.

Een aantal patiënten van de BeekmanKlinieken, dat plastische chirurgie aanbiedt, was benaderd voor een vervolgafspraak. Niet met de plastisch chirurg waar ze aan gewend waren, maar met plastische chirurgen van het St Jansdal. Twee patiënten legden tijdens de zitting uit dat zij dat als een inbreuk op hun privacy hadden ervaren.

De oorsprong van het conflict ligt erin dat BeekmanKlinieken, met ook locaties in Emmeloord en Hilversum, gebruik maakte van het elektronisch patiëntendossier van het failliete MC Zuiderzee: in dat ziekenhuis behandelen ze namelijk een deel van hun patiënten. Maar door de overname van MC Zuiderzee door St Jansdal hadden de plastisch chirurgen van BeekmanKlinieken geen toegang meer tot de medische dossiers van hun patiënten. De eis om hen daar weer toegang toe te verschaffen, werd vlak voor het kort geding ingewilligd. Zo kwam het dat alleen de beschuldiging van het ronselen van patiënten in het kort geding aan de orde kwam.

Lees ook deze reconstructie over de overname van MC Zuiderzee: In Lelystad is de strijd om de patiënt hard gevoerd

Volgens de advocaat van het St Jansdal is die beschuldiging beschadigend voor het ziekenhuis. Juist bij de overdracht van medische dossiers aan de nieuwe ziekenhuiseigenaar zouden veel voorzorgsmaatregelen zijn genomen. Het ziekenhuis stopte veel energie in het navragen bij patiënten of ze akkoord waren de medische dossiers over te zetten. Dat in de hectiek ook patiënten van de BeekmanKlinieken zijn benaderd, leek ook niet uit te sluiten. Bestuurslid Leonie Boven van het St Jansdal zei in de rechtszaal: „Wij hebben naar eer en geweten mensen benaderd van: heeft u zorg nodig? Het spijt mij ontzettend als u [de aanwezige patiënten] zich lastiggevallen voelde door ons.”

De overname van het ziekenhuis in Lelystad ging gepaard met ruzies met artsen in meerdere disciplines. Eerder dreigden een reumatoloog en een kaakchirurg ook met rechtszaken.