Persvrijheid

Myanmar laat Reuters-journalisten vrij

Twee journalisten die voor Reuters verslag deden van geweld tegen Rohingya in Myanmar zijn na ongeveer anderhalf jaar gevangenschap vrijgelaten. Dat meldt het Britse persbureau dinsdag.

De vrijlating van Wa Lone (33) en Kyaw Soe Oo (29) is deel van een grootschalige amnestie voor ruim 6.000 gevangenen – iets wat het land vaker doet in het nieuwe jaar, dat daar op 17 april begon. De meesten van hen zijn mensen die gevangen zitten om lichte vergrijpen.

Vorige maand werd het hoger beroep van de twee Reuters-verslaggevers nog afgewezen, waardoor het ernaar uitzag dat zij een celstraf van zeven jaar zouden moeten uitzitten. Die maand kregen ze een Pulitzerprijs voor hun werk.

Reuters-hoofdredacteur Stephen J. Adler was erg tevreden met het pardon: „Sinds hun arrestatie 511 dagen geleden zijn zij symbool geworden voor het belang van persvrijheid wereldwijd.”

De twee journalisten deden in 2017 onderzoek naar de moord op een tiental mannen en jongens van de islamitische Rohingya-minderheid, die zou zijn gepleegd door veiligheidstroepen en boeddhisten in de deelstaat Rakhine. Volgens rechters hadden de verslaggevers op onwettige wijze documenten in handen gekregen. Sindsdien voerden hun vrouwen fel actie voor de vrijlating van hun partners.

In 2017 sloegen ruim 700.000 Rohingya in Rakhine op de vlucht naar buurland Bangladesh. Buitenlandse journalisten hebben geen toegang tot het gebied, behalve op persreis met de overheid van Myanmar. De Verenigde Naties spreken van „etnische zuiveringen” in het Aziatische land. (NRC)