Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66) betaalt gedeclareerde hotelkosten terug

Verkeerd potje Diverse hotelovernachtingen zouden uit een verkeerd potje zijn betaald. Om hoeveel geld het gaat, is niet duidelijk.

Sophie in 't Veld spreekt in het Europees Parlement in Straatsburg
Sophie in 't Veld spreekt in het Europees Parlement in Straatsburg Foto Jonas Roosens/ANP

Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66) betaalt verkeerd gedeclareerde hotelkosten terug aan het Europees Parlement. Na een artikel in HP/De Tijd heeft haar partij erkend dat diverse hotelovernachtingen uit een verkeerd potje zijn betaald. De partij spreekt van een „administratieve fout”. Om hoeveel hotelovernachtingen het gaat en hoeveel In ’t Veld precies terugbetaalt, wil een woordvoerder niet zeggen.

Maandag meldde HP/De Tijd dat In ’t Veld mogelijk „vele honderdduizenden euro’s” heeft ontvangen voor niet-gemaakte hotelovernachtingen in haar woonplaats Brussel. Die lezing wordt bestreden door In ’t Veld, haar partij én het Europees Parlement.

Onkostenvergoeding

Europarlementariërs ontvangen een onkostenvergoeding voor verblijfkosten in Brussel op vergaderdagen. Bij In ’t Veld, die al vijftien jaar in het Europees Parlement zit, ging het vorig jaar om 27.840 euro.

Volgens een D66-woordvoerder is de afspraak dat In ’t Veld haar hotelovernachtingen in Nederland en Straatsburg uit haar dagvergoeding betaalt en niet uit het potje voor kantoorkosten. Vorig jaar zijn verschillende hotelovernachtingen, onder andere in Groningen, Amsterdam en Den Haag, ten onrechte uit die laatste pot betaald.

Bovenop hun bezoldiging krijgen Europarlementariërs twee aparte vergoedingen. Voor iedere officiële werkdag ontvangen ze 320 euro, bedoeld voor „hotelovernachtingen, maaltijden en alle andere werkgerelateerde kosten” rondom vergaderingen in Brussel en Straatsburg. Ook Europarlementariërs die in Brussel wonen, zoals In ’t Veld, krijgen deze vergoeding automatisch toegekend voor iedere dag dat zij de presentielijst tekenen. Daarnaast is er nog een maandelijkse onkostenvergoeding van 4.513 euro voor onder meer kantoor-, telefoon- en computerkosten.

Bonnetjes

De beide vergoedingen staan vast en de Europese volksvertegenwoordigers hoeven zich niet met bonnetjes te verantwoorden. Sommige partijen, zoals D66, kiezen ervoor het niet-bestede bedrag aan het eind van het mandaat – na vijf jaar – terug te storten. D66 laat een externe accountant jaarlijks naar de boeken kijken.

Volgens een woordvoerder van de partij zijn er „geen duidelijke regels” over wat Europarlementariërs met de vergoedingen mogen doen. In ’t Veld, zegt hij, betaalt haar hotelovernachtingen in Nederland en Straatsburg van haar dagvergoeding.

In ’t Veld zet zich al jarenlang in voor meer transparantie over de beloningen van Europese volksvertegenwoordigers. In reactie op het artikel in HP/De Tijd zegt ze „niet blij” te zijn met de „suggestie dat mijn omgang met die vergoedingen niet correct is”, maar ze hoopt dat het artikel „deze belangrijke discussie” – over de regels rondom de vergoedingen – „op scherp zal stellen”.