Myanmar laat Reuters-verslaggevers vrij bij grootschalig pardon

Het land liet ruim zesduizend gevangenen vrij. Vorige maand wonnen de twee Reuters-verslaggevers een Pulitzerprijs voor hun werk over de onderdrukking van de Rohingya.

Kyaw Soe Oo (L) en Wa Lone hebben ruim vijfhonderd dagen vastgezeten.
Kyaw Soe Oo (L) en Wa Lone hebben ruim vijfhonderd dagen vastgezeten. Foto Ye Aung Thu/AFP

Twee journalisten die voor Reuters verslag deden van geweld tegen Rohingya in Myanmar zijn na ongeveer anderhalf jaar gevangenschap vrijgelaten. Dat meldt persbureau Reuters dinsdag.

Lees ook: Persvrijheid? Niet als het om geweld tegen de Rohingya gaat

De vrijlating van Wa Lone (33) en Kyaw Soe Oo (29) is deel van een grootschalige amnestie voor ruim zesduizend gevangenen in het Aziatische land – iets wat het land al vaker deed in het nieuwe jaar, dat op 17 april begon. Meestal gaat het hierbij om mensen die gevangen zitten vanwege lichte vergrijpen.

Vorige maand werd het hoger beroep van de twee Reuters-verslaggevers nog afgewezen, waardoor het ernaar uitzag dat zij een celstraf van zeven jaar zouden moeten uitzitten. Dezelfde maand kregen de journalisten een Pulitzerprijs voor hun werk.

Reuters-hoofdredacteur Stephen J. Adler was erg tevreden met het pardon: „Sinds hun arrestatie 511 dagen geleden zijn zij symbool gaan staan voor het belang van persvrijheid wereldwijd.”

Honderdduizenden vluchtelingen

De journalisten deden in 2017 onderzoek naar de moord op een tiental mannen en jongens van de islamitische Rohingya-minderheid, die zou zijn gepleegd door veiligheidstroepen en boeddhisten in de deelstaat Rakhine. Volgens Myanmarese rechters hadden de verslaggevers op onwettige wijze documenten in handen gekregen. Sindsdien voerden hun vrouwen fel actie voor de vrijlating van hun partners.

In 2017 sloegen ruim 700.000 Rohingya in Rakhine op de vlucht naar Bangladesh voor gewelddadigheden van onder andere het leger van Myanmar. Buitenlandse journalisten hebben geen toegang tot het gebied, behalve op persreis onder toezicht van de autoriteiten. De Verenigde Naties spreken van „etnische zuiveringen” in het land.