Luchtvaartramp

Boeing zweeg over ontbreken van waarschuwingssysteem in 737 MAX

De Boeing 737 MAX.
De Boeing 737 MAX. Mike Blake/Reuters

Boeing heeft ruim een jaar lang verzwegen dat het een waarschuwingssysteem in de cockpit van zijn 737 MAX-toestellen per ongeluk niet standaard had ingebouwd. Dit alarm had kunnen waarschuwen voor de fout die mogelijk het neerstorten van twee vliegtuigen van dat type veroorzaakte. Dat heeft de Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder FAA bekendgemaakt. Bij eerdere versies van de Boeing 737 werd het systeem standaard geleverd. Bij de 737 MAX konden maatschappijen het systeem optioneel aanschaffen.

Het alarm, de zogenaamde disagree alert, gaat af wanneer de data van de twee sensoren te veel uiteenlopen. Die sensoren geven de piloten informatie over de hoek van de vleugels ten opzichte van de luchtstroom. Juist een fout met die sensoren zou hebben bijgedragen aan twee crashes met 737 MAX-vliegtuigen in Indonesië en Ethiopië.

Het stabilisatiesysteem kreeg foutieve informatie door van de sensoren en drukte daardoor de neuzen van de Boeings steeds verder omlaag. Piloten wisten dit niet adequaat te corrigeren.

Boeing gaf zondag toe het ontbreken van het waarschuwingssysteem eind 2017 te hebben ontdekt, maar dat stil te hebben gehouden. Volgens het bedrijf is het niet essentieel voor veilig gebruik van het vliegtuig. (NRC)