Golfer Tiger Woods ontvangt hoge Amerikaanse onderscheiding

Donald Trump overhandigde Tiger Woods maandag de Presidential Medal of Freedom, onder meer vanwege zijn succes en sterke comeback in de golfsport.

Tiger Woods ontvangt de Presidential Medal of Freedom van de Amerikaanse president Trump in de Rozentuin van het Witte Huis.
Tiger Woods ontvangt de Presidential Medal of Freedom van de Amerikaanse president Trump in de Rozentuin van het Witte Huis. Foto Clodagh Kilcoyne/Reuters

De Amerikaanse golfer Tiger Woods is maandag onderscheiden met de Presidential Medal of Freedom. President Donald Trump overhandigde de topsporter deze hoogste Amerikaanse burgeronderscheiding in het Witte Huis. Woods won vorige maand zijn vijfde Masters-titel. Trump noemde hem „een ware legende, een uitzonderlijke atleet die de golfsport heeft getransformeerd”. Dat meldt persbureau AP.

De medaille werd tijdens een ceremonie in de rozentuin van het Witte Huis uitgereikt. Woods (43) is de vierde en jongste professionele golfer die de onderscheiding in ontvangst heeft genomen. Trump eerde hem ook voor „het kennis laten maken van talloze nieuwe mensen met de golfsport [...] Hij staat symbool voor de Amerikaanse kwaliteit, toewijding en gedrevenheid”.

Zakenpartners

Woods won vorige maand zijn vijfde Masters-titel. Dat was zijn eerste overwinning in elf jaar. Trump tweette toen dat hij Woods de medaille zou overhandigen onder meer vanwege zijn succes en sterke comeback. Woods was jarenlang de nummer één op de ranglijst, maar verdween een tijd van het wereldpodium door onder meer seksschandalen en drugsgebruik.

Woods en Trump zijn zakenpartners. Zo kunnen gasten die in Trumps club komen golfen, verblijven in de Tiger Woods Villa. Een organisatie die het ethische gedrag van politici in Washington monitort, zegt tegen persbureau Reuters dat het de vraag is of Trump echt vindt dat Woods de benoeming verdient, of dat het hem helpt bij het zakendoen.

Het is niet de eerste keer dat een Amerikaanse president de onderscheiding uitreikt aan een zakenpartner of politieke aanhanger. Bruce Springsteen ontving in 2016 de medaille van Barack Obama. De muzikant speelde in 2008 op meerdere campagnebijeenkomsten van de voormalige president. Een jaar later reikte Obama de medaille uit aan Joe Biden, zijn toenmalige vicepresident.

Lees ook: Na veertien jaar weer The Master