Eieren van gedode ooievaar liggen nu in ooievaarsopvang

De Lutte Een onbekende schoot dit weekend een broedende ooievaar dood. De eieren worden nu uitgebroed in een broedmachine.

Ooievaar, niet uit het verhaal.
Ooievaar, niet uit het verhaal. Foto Rick Nederstigt/ANP

„Zojuist is het mannetje van het veelbesproken, beschermde, broedende ooievaarskoppel bij ons op het erf uit het nest geschoten”, schreef Evelien Wennink zaterdagnacht op haar Facebook. Onder het bericht een foto van de in De Lutte (Overijssel) doodgeschoten ooievaar. Zijn kop opzij gedraaid, de zwart-witte vleugels gespreid in het gras. Het bericht werd massaal gedeeld en leidde tot geschokte reacties.

„Een trieste zaak”, zegt Piet van Andel van Ooievaarsopvang Herwijnen. Op het nest bleef een vrouwtjesooievaar achter. Ze durfde haar vier eieren niet in de steek te laten. „Bij het broeden wisselen het mannetje en vrouwtje elkaar af”, zegt Van Andel. „Nu zat het vrouwtje te wachten op aflossing. Ze had blijven zitten tot ze dood zou gaan van de honger.”

Samen met Vogelwerkgroep Losser en de Stichting Ooievaars Research & Knowhow bedacht de ooievaarsopvang daarom ‘een reddingsplan’. Maandag werden de eieren met een hoogwerker uit het nest gehaald. Daarna werden ze naar de opvang in Herwijnen gebracht om ze uit te laten broeden. „De eieren zaten verpakt in dekens van schapenwol in een goed geïsoleerde doos, want ze moesten ongeveer twee uur reizen”, vertelt Van Andel. „Bij aankomst voelden ze gelukkig warm aan, we konden ze direct in de broedmachine leggen.”

Het ooievaarsvrouwtje zal zich verder zelf moeten redden. Toen de hoogwerker dichtbij het nest kwam, vloog zij volgens Van Andel weg. „Als ze terugkomt treft ze een leeg nest aan. Waarschijnlijk zal ze een week in mineur zijn. Maar de pijn zal zakken.”

De eieren moeten volgens Van Andel nog ongeveer tien dagen in de broedmachine blijven. In deze afgesloten kast – met een constante temperatuur van rond de 38 graden – moeten de eieren een paar keer per dag worden omgedraaid. „Als de kuikens zijn uitgekomen, zullen we ze met de hand opvoeden”, zegt Van Andel. Uiteindelijk moeten ze vertrekken, zegt Van Andel. „We willen heel graag dat ze in augustus of september op trek gaan.”

Een woordvoerder van politie Oost-Nederland liet maandagmiddag weten dat de schutter zich nog niet had gemeld.