Dertig leden van bende autodieven opgepakt in België

De bende autodieven zou het afgelopen jaar vijfhonderd auto’s hebben gestolen. De meeste leden komen uit Oost-Europa.

Er werkten meer dan duizend politieagenten mee aan de grootschalige actie.
Er werkten meer dan duizend politieagenten mee aan de grootschalige actie. Foto Getty Images

Bij een grote politieactie in België heeft de politie dinsdagochtend „meer dan dertig leden” van een bende autodieven opgepakt, meldt De Standaard op basis van het federaal parket. Op meer dan tweehonderd plekken verrichten twaalfhonderd agenten huiszoekingen.

De bende zou het afgelopen jaar vijfhonderd auto’s hebben gestolen. Bendeleden deden alsof zij geld overmaakten naar mensen van wie ze de auto kochten en lieten vervolgens een vervalst rekeningafschrift zien. Na enkele dagen ontdekten de verkopers dat het geld nooit was gestort. De auto was dan al naar het buitenland verscheept. De meeste bendeleden komen uit Oost-Europa, volgens Belgische media zijn velen Roma.

De actie concentreerde zich op Vlaams-Brabant, Henegouwen en Brussel. Daar werden twee helikopters, drones en agenten van de speciale interventie-eenheid ingezet. De politie viel ook binnen op een kamp in Anderlecht waar Roma in caravans wonen. Agenten van de Franse politie hielpen mee aan acties bij de grens met Frankrijk.

Belgische media menen dat dit de grootste politieactie van de afgelopen twintig jaar was. Het federaal parket onderzoekt de zaak.