Reportage

De stierenvechters in de arena bevechten

Spanje In Spanje is de 33-jarige Nederlander Peter Janssen een begrip. Deze ‘activist van beroep’ bestrijdt stierenvechten in de arena’s.

Foto iStock

Als Guillermo Hermoso de Mendoza de eerste stier van de avond met een fatale steek om het leven wil brengen, springt Peter Janssen vanaf de zijkant de arena in. De adrenaline giert door het lichaam van de 33-jarige Nederlandse dierenactivist. En als hij ziet dat het enorme dier zich nog even opricht is de schrik daar. Al protesterend de dode stier omarmen, zoals het plan was, is er nu niet bij. Dan keert Janssen zich met zijn spandoek tegen stierenvechten maar naar het publiek, dat luid boe roept. Nog voordat de helpers van de torero Janssen te pakken hebben, loopt hij zelf in de armen van de politie. Een uur later staat hij weer op straat.

Lees ook:: Eindelijk een partij die jagers en stierenvechters begrijpt

Peter Janssen, alias el holandés, is in Spanje uitgegroeid tot een begrip. Als oprichter van de Vegan Strike Group is hij hét gezicht van de actievoerders die niet schuwen een stierengevecht in een volle plaza de toros te verstoren. Janssen heeft inmiddels 28 keer in Spanje een ‘geslaagde actie’ gehouden. „Ik stop pas als het stierenvechten niet meer bestaat”, zegt Janssen.

Janssen heeft naar eigen zeggen geluk gehad dat de politie in Sevilla hem liet gaan zonder boete. „De straffen lopen meestal uiteen van 300 tot 1.400 euro. Maar nu dus niets. Ik kneep hem nog wel even want ik moest in mijn blote bast nog vol met protestleuzen de straat op.” Hij liep langs terrasjes waar de mensen live op de tv naar het gevecht zaten te kijken. „Het zou niet voor het eerst zijn dat mensen mij klappen willen geven.”

Activist van beroep

Aan de actie van Janssen ging zoals gebruikelijk nauwkeurige voorbereiding vooraf. In februari besloot hij samen met een aantal andere activisten dat het in 2019 weer eens tijd was voor een protest bij de Aprilfeesten van Sevilla. De eerste keer dat Janssen de beroemde arena in sprong was in 2015 toen de inmiddels gestopte torero Juan José Padilla net een stier had gedood. Janssen ontwikkelde zich daarna tot een kwelgeest voor de beroemde eenogige stierenvechter en tal van diens collega’s. Ook buiten Spanje. Janssen reisde ze achterna, de halve wereld over. Van Frankrijk tot Peru en van Colombia tot Mexico.

Janssen noemt zichzelf activist van beroep. Zonder donaties aan de Vegan Strike Group zou hij zijn ‘werk’ niet kunnen doen. Aan ‘Sevilla’ was Janssen nu alleen reis- en verblijfkosten kwijt. Het geld voor de boetepot kan gebruikt worden voor een volgend evenement. Maar de enorme aandacht die Janssen met zijn acties in Spanje op zich heeft gevestigd heeft ook zijn keerzijde. Steeds vaker wordt de Nederlander door vriend en vijand herkend.

Toch is het aantal keren dat hij vooraf werd tegengehouden nog op één hand te tellen. En zijn tactiek is eigenlijk vrij simpel. Een kaartje kopen voor de eerste rij, met petje en zonnebril op naar binnen, je even verschuilen achter een krant en toeslaan als de eerste stier wordt gedood. Niemand die hem stopt. Tot frustratie van stierenvechtend Spanje. En het seizoen is pas net begonnen.