In beeld

De mode-avond van het jaar

Het Met-gala, de opening van de jaarlijkse modetentoonstelling van het Metropolitan Museum in New York, geldt als de Oscar-avond van de mode-industrie: ontwerpers halen alles uit de kast om modellen, acteurs en andere gasten zo spectaculair mogelijk te kleden in het thema van de tentoonstelling. Deze keer was het thema Camp: Notes on Fashion, een verbastering van Susan Sontags boek 'Notes on Camp' (1964). Op het Met-gala gingen alle remmen los - het enige dat fout kon gaan, was dat een outfit niet fout genoeg was. "Camp is oneerbiedigheid", aldus acteur Billy Porter, die als zonnegod kwam en werd binnengedragen door zes mannen met ontbloot bovenlijf. "Het is over the top en groots en volgens sommigen ook gek en belachelijk, en het omarmt alle creatieve impulsen in ons die vaak onderdrukt worden."
Popster Lady Gaga in een ontwerp van Brandon Maxwell, of liever gezegd: vier ontwerpen, waarvan steeds een laagje werd afgepeld.
Foto Mario Anzuoni / Reuters
Foto Angela Weiss / AFP
Kardashians met aanhang. Van links naar rechts Corey Gamble, Kris Jenner, Kim Kardashian-West (met achter haar Kanye West), Kendall Jenner, Kylie Jenner en Travis Scott.
Foto Charles Sykes / AP
Theaterproducer Jordan Roth in het eerste mannenontwerp van Iris van Herpen. Het museum heeft verschillende stukken van de Nederlandse ontwerper aangekocht. Het ontwerp lijkt in eerste instantie op een gesloten theatergordijn, maar met opgeheven armen wordt de afbeelding van een theater zichtbaar.
Foto Evan Agostini / AP
Acteur Jared Leto in Gucci en met een kopie van zijn eigen hoofd. Vorig jaar droegen in een show van Gucci ook verschillende modellen een kopie van hun hoofd in de hand.
Foto Angela Weiss / AFP
Tenniskampioen Serena Williams in een haute-couturejurk van Versace en sneakers van Nike.
Foto Angela Weiss / AFP
Aan gigantische jurk van rapper Cardi B, een ontwerp van Thom Browne, werd 2.000 uur gewerkt door 35 mensen. Er zitten 30.000 hanenveren op, en twee tepels van robijn, samen goed voor 250.000 dollar. Het ontwerp is een ode aan het vrouwelijk lichaam.
Foto Angela Weiss / AFP
Acteur Billy Porter wordt door zes shirtloze mannen de roze loper op gedragen. Zijn zonnegod-outfit is van The Blonds.
Foto Justin Lane / EPA
Acteur Ezra Miller met vijf extra ogen en rode lipstick. Over zijn Burberry-pak heeft hij een korset van kralen.
Foto Angela Weiss / AFP
Picasso was de inspiratie van de jurk van zangeres Janelle Monae. Het ontwerp is van Christian Siriano.
Foto Andrew Kelly / Reuters
Met camp als thema is een kroonluchterjurk een bijna logische keuze. Popster Katy Perry in Moschino.
Foto Charles Sykes / AP
Zangeres Céline Dion, zelf best camp, in een ode aan Judy Garland van modehuis Oscar de la Renta.
Foto Charles Sykes / AP
Actrice Hailee Steinfeld in een jurk uit de laatste haute-couturecollectie van Viktor & Rolf.
Foto Andrew Kelly / Reuters
Lena Dunham en Jemima Kirke (bekend uit de serie 'Girls') in ontwerpen van Christopher Kane. Een 'rubberist' kickt op het dragen van, inderdaad, rubber.
Foto Justin Lane / EPA
Donatella Versace in Versace. Op de voorkant van de jurk staat 'divine'.
Foto Andrew Kelly / Reuters
Van links naar rechts: Modellen Adut Akech en Naomi Campbell, Valentino-ontwerper Pierpaolo Piccioli, actrices Joan Collins en Julianne Moore, muziekproducent Mark Ronson, singer-songwriter Lykke Li, singer-songwriter Lay Zhang en Valentino-CEO Stefano Sassi, allemaal in Valentino.
Foto Neilson Barnard / AFP
Model Cara Delevingne in Dior.
Foto Angela Weiss / AFP
Acteur Michael Urie in een smoking/jurk van Christian Siriano.
Foto Angela Weiss / AFP