De bewegingsdocent gaf een student een tik op de billen

Deze rubriek belicht elke week kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Deze week arbeidsrecht.

De toneelschool in Maastricht.
De toneelschool in Maastricht. Foto Wikipedia

Als bewegingsdocent werkte hij al sinds 1989 bij de toneelschool in Maastricht. Er zijn al jaren klachten over zijn naar eigen zeggen „direct en fysieke, maar niet seksueel getinte gedrag”, als er in 2017 twee meldingen komen van studentes. De man gaf een studente een tik op de billen, de ander masseerde hij, waarbij hij haar borsten, billen en plekken „tussen haar benen” aanraakte. De man wordt ontslagen en de kantonrechter ontbindt het contract in 2018 zonder toekenning van een transitievergoeding, wegens ernstig verwijtbaar handelen. Hoger beroep volgt.

Vorige week oordeelde het hof in Den Bosch dat vaststaat dat de docent verwijtbaar heeft gehandeld toen hij een tik op de billen gaf en masseerde. Anders dan de kantonrechter vindt het hof het handelen echter niet ernstig verwijtbaar. De toneelschool zelf „had ook een zeker aandeel in het voorgevallene”, aldus het hof. De school had onvoldoende duidelijk gemaakt aan de studenten waar de grenzen liggen van wat wel en niet mag. Bovendien rekent het hof de school aan bij de bewegingsdocent enkel te hebben aangedrongen op vakdidactische (bij)scholing, terwijl de ombudsman van de school had gepleit voor extra scholing voor het hele personeel op het gebied van omgangsvormen en integer handelen. Daarnaast rekent het hof de school aan dat het na de eerste signalen (uit 2006 en 2010) niet heeft gemonitord of de bewegingsdocent zijn lesinvulling heeft aangepast. De school „is er daarmee te gemakkelijk van uitgegaan dat bij het uitblijven van nieuwe signalen het wel goed zou zitten”. Het ontslag blijft staan, maar de docent krijgt een transitievergoeding.