Contract Telstar-speler ontbonden na ziekmelding voor Spurs-Ajax

Voetballer Jordie van der Laan meldde zich ziek voor de training. Zo kon hij afgelopen dinsdag toch naar de wedstrijd tussen Tottenham Hotspur en Ajax.

Jordie van der Laan (r) in een kopduel met (l) Almere City-speler Anwar Bensabouh.
Jordie van der Laan (r) in een kopduel met (l) Almere City-speler Anwar Bensabouh. Foto Gerrit van Keulen/HH

Telstar-speler Jordie van der Laan had twee opties: de trainer vragen of hij een keer een training mocht overslaan om in Londen bij de Champions League-wedstrijd tussen Tottenham Hotspur en Ajax te zijn, of zich ziek melden. Hij koos na „een soort van kansberekening” voor het tweede. „Ik achtte de kans te klein om toestemming te krijgen. En als ik mij ziek meld ga ik in ieder geval naar de wedstrijd en wellicht komen ze er niet achter”, lichtte Van der Laan zijn besluit dinsdagochtend toe op NPO Radio 1.

Terwijl er zestigduizend supporters in het stadion zaten, kwam uitgerekend Van der Laan drie keer in beeld. Voordat hij op tv kwam, had hij de club al wel ingelicht. „Het is niet zo dat mensen op de club mij pas herkend hebben op tv, ze waren al op de hoogte”, aldus de aanvaller.

De clubleiding was allesbehalve enthousiast over de ziekmelding. Na de 0-1 winst van Ajax werd Van der Laan op het matje geroepen bij technisch directeur Piet Buter. Ze besloten „in goede harmonie” uit elkaar te gaan. Van der Laan was geen basisspeler van de eerste divisieclub (hij kwam dit seizoen tot 270 speelminuten) en daarbij zou zijn contract deze zomer aflopen.

Onhandige actie, maar wel bij Ajax-Spurs

Telstar wil verder niet ingaan op de kwestie. Van der Laan zelf spreekt van een „onhandige actie”. En toch heeft het hem ook iets gebracht: komende woensdag zit hij in de Arena bij de return. Nadat hij op Twitter met een knipoog had gezegd dat hij nu toch wel een kaartje verdiende, kreeg hij reactie van journalist Menno Pot. In ruil voor een rondje bier gaat hij mee naar de wedstrijd tussen Ajax-Tottenham Hotspur in halve finale van de Champions League.

Over de tweet had hij naar eigen zeggen „lang nagedacht” en zich afgevraagd of „hij het wel kon maken”.

Twitter avatar JordievdLaan Jordie van der Laan @Ajax1nl Ik verdien nu toch wel een kaartje voor de wedstrijd van woensdag? Ben tenslotte toch vrij. 🤐

Wat de volgende carrièrestap is voor de 25-jarige voetballer, is niet bekend. Hij zou „hier en daar wat aanbiedingen” hebben, zei hij bij NPO Radio 1, maar nog niets daarvan is concreet. Telstar staat op plek vijftien in de Keuken Kampioen Divisie.

1985: Elfstedentocht

Ruim dertig jaar geleden gebeurde iets soortgelijks bij de club uit Velsen-IJmuiden. In 1985 wilde speler John Weijers de Elfstedentocht rijden, maar kreeg daarvoor geen toestemming van de clubleiding. Hij deed het tóch en wel in zijn Telstar-shirt. Nadat hij de Tocht der Tochten, die voor het eerst in 22 jaar werd gehouden, met succes had uitgereden, werd hij op non-actief gesteld.