Recensie

Recensie Media

Bosch in de grimmige stad der engelen

Serie Bosch is een kundig gemaakte politieserie over Los Angeles. Het is een van de langstlopende series van Amazon.

Beelden uit de serie Bosch met links Titus Welliver als rechercheur Harry Bosch.
Beelden uit de serie Bosch met links Titus Welliver als rechercheur Harry Bosch.

Er zijn schrijvers die hun boeken met plezier afleveren bij film- of serieproducenten. Na het overmaken van een nette vergoeding hebben deze auteurs vervolgens contractueel niks meer met de verfilming te maken. In interviews nadien laat zo’n schrijver niet zelden een veelbetekenende stilte vallen als er gevraagd wordt naar het resultaat. Dan volgt het standaardantwoord: „Het boek is het boek, de film is de film.” De goede verstaander weet genoeg.

Robert Ludlum, drie decennia terug ’s werelds grootste bestsellerauteur, zei ooit dat hij er geen probleem mee had dat de filmwereld zijn boeken verklooide, hij streek de bijbehorende cheque altijd met veel plezier op. „I’m laughing all the way to the bank.”

Eén van de beste thrillerauteurs van de laatste vijfentwintig jaar heeft het anders aangepakt. Michael Connelly is zelf al jaren nauw betrokken bij de serie die op basis van zijn boeken gestalte kreeg. Toen Amazon zes jaar terug besloot een pilot te laten maken van Connelly’s langlopende boekenserie over rechercheur Harry Bosch, werd de schrijver daar zelf als coproducent en scenarioschrijver bij gevraagd. Hulp kreeg hij van Eric Overmyer, die zijn sporen als producent eerder verdiende met inmiddels legendarische series als The Wire en Treme.

Eigenheimer

Het smakelijke resultaat, Bosch, was begin 2015 een van de eerste dramaseries van Amazon Prime Video. De reeks rond de eigenzinnige detective uit Los Angeles is inmiddels een van de langstlopende series van Amazon. Twee weken geleden kwam seizoen vijf beschikbaar, een zesde reeks is gepland voor 2020. De keuze van de hoofdpersoon viel op de niet al te bekende Titus Welliver (58). Hij zet een verdienstelijke Harry Bosch neer. Lezers van de boeken wisten het al: de rechercheur van de LAPD is een koppige eigenheimer die vaak conflicten met zijn meerderen uitlokt, maar die zijn zaken altijd – op onorthodoxe wijze – weet op te lossen.

Gescheiden, liefhebber van jazz, oorlogsveteraan (in de boeken diende hij in Vietnam, in de serie in de Golfoorlog), het hart op de juiste plaats, met altijd empathie voor de slachtoffers van de gruwelijke misdaden die hij moet oplossen. Het zijn natuurlijk de clichés van het ‘cop-show’-genre, maar daar is, mits vaardig uitgewerkt, niks mis mee.

Net als Philip Marlowe van Connelly’s grote voorbeeld Raymond Chandler is Bosch dag en nacht op jacht naar onverlaten die de ‘mean streets’ van LA onveilig maken. Mooie symboliek: Bosch woont in een schitterend huis hoog boven een canyon, met permanent uitzicht op de grimmige stad der engelen.

In seizoen een is Bosch een tijdje op non-actief gezet, omdat hij een al dan niet ongewapende crimineel zou hebben neergeschoten. Vervolgens werpt hij zich op een oude zaak van een vermoord, mishandeld jongetje. Er volgen tal van verhaallijnen die ook in de latere seizoenen weer opduiken, zoals verwikkelingen rond dochter Maddie, corrupte collega’s en politieke ambities van overambitieuze leidinggevenden.

Het nieuwe seizoen is gebaseerd op het boek Two Kinds of Truth en hoogst actueel. Bosch maakt na een moord op een apotheker jacht op een bende die handelt in ‘hillbillyheroïne’, verslavende pijnstillers als oxycodon en fentanyl, die inmiddels een dodelijke plaag vormen in de VS. Bosch gaat, met uiteraard gevaar voor eigen leven, undercover als pillenverslaafde.

Concentratie bij het kijken is vereist, want er lopen meerdere verhaallijnen door elkaar heen. Zo is er de nieuw geopende zaak van een seriemoordenaar die Bosch jaren eerder levenslang achter de tralies wist te krijgen, maar die op basis van een nieuw DNA-spoor vrij dreigt te komen. Bosch wordt beschuldigd dat hij destijds vals bewijsmateriaal op de plaats delict heeft neergelegd.

Connelly is, als medeproducent, opnieuw stevig bij dit vijfde seizoen betrokken. Grappig is dat hij Bosch in het 20ste Bosch-boek waarop de serieverhaallijn is gebaseerd als een gepensioneerde 67-jarige vrijwilliger bij de politie laat werken, terwijl een jongere Bosch in de Amazon-serie nog volop dienst doet. Chronologie tussen boeken en tv-serie loopt niet gelijk op. Ook speelt advocaat Mickey Haller, halfbroer van Bosch, en prominent aanwezig in het boek Two Kinds of Truth, geen rol in de serie. Zo zijn er wel meer verschillen, maar dat maakt het, ook voor de fervente lezers van de boeken, alleen maar extra interessant.