boekhoudfraude

Kraft moet resultaten van drie verslagjaren herzien

Voedingsconcern Kraft Heinz moet de resultaten van 2016, 2017 en een deel van 2018 opnieuw berekenen als gevolg van boekhoudkundige fouten. Zo zouden de inkoopkosten structureel te hoog zijn berekend, waarbij het per saldo om een afwijking van zo’n 2 procent draait. In totaal gaat het om 244 miljoen dollar. Het Amerikaanse voedingsconcern, dat recent nog tevergeefs trachtte Unilever over te nemen, zegt geen wangedrag bij zijn medewerkers te hebben ontdekt.

Het bedrijf, dat al twee dagvaardingen van beurswaakhond SEC ontving, heeft dit maandag bekendgemaakt. Naast de kostenberekeningen zijn er onder andere fouten gemaakt bij bepaalde afschrijvingen.

Kraft kampt al sinds februari met boekhoudproblemen. Het bedrijf kwam eerder al met een afwaardering van zijn belangrijkste merken van ruim 15 miljard dollar. Een tweede forse afboeking zou binnenkort volgen. Sinds begin dit jaar is de koers met een kwart teruggelopen. Vorige maand werd bekend dat huidig bestuursvoorzitter Bernardo Hees, die sinds de fusie tussen Kraft en Heinz in 2015 het bedrijf leidt, deze zomer opstapt. Grootaandeelhouder Warren Buffett, goed voor een belang van 27 procent, verklaarde maandag vertrouwen te hebben in de bedrijfsleiding. Hij speelde een actieve rol bij de fusie. (NRC)