Beleggers schrikken van extra sancties voor China

Handelsoorlog De handelsgesprekken tussen de VS en China leken de goede kant op te gaan. Maar Trump kwam zondag met nieuwe dreigementen.

Na de tweet van Trump sloot de index in Shanghai bijna 6 procent lager.
Na de tweet van Trump sloot de index in Shanghai bijna 6 procent lager. Foto AP

Dalende aandelenkoersen in Amerika, China en Europa en veel kapitaal dat zijn weg zoekt op de obligatiemarkten. De aankondiging door Donald Trump, zondag, van nieuwe importheffingen voor Chinese producten had maandag wereldwijd duidelijk effect op de financiële markten.

Met zijn tweet zette de Amerikaanse president extra druk op de onderhandelingen die een einde moeten maken aan de handelsoorlog tussen beide landen die al tien maanden duurt. Het lijkt erop dat de Chinese onderhandelaars niet van plan zijn het overleg af te breken dat deze week in Amerika zal plaatsvinden. „We proberen meer informatie te krijgen”, zei een woordvoerder van het Chinese handelsministerie maandag. Eerder schortte China de onderhandelingen met de VS wel op na dreigementen, omdat het land niet met het „mes op de keel” wenste te onderhandelen. Volgens persbureau Reuters heeft Beijing Chinese media nu verzocht niet op eigen houtje verslag te doen van Trumps tweets, maar het officiële persbureau te volgen.

De Amerikaanse president dreigt eind deze week de invoertarieven op sommige producten uit China van 10 naar 25 procent te verhogen. Daarbij gaat het om een hoeveelheid goederen ter waarde van 200 miljard dollar. De kans bestaat dat nog meer heffingen volgen. Daarbij draait het dan om nog eens 325 miljard dollar aan Chinese importgoederen die nu nog vrij zijn van heffingen.

Europese aandelenbeurzen stonden maandag allemaal op verlies. In Amsterdam belandden de belangrijkste 25 fondsen in de min, waarbij vooral de technologische sector en de grondstoffenbedrijven relatief veel moesten inleveren. Tegelijkertijd daalde het rendement van Europese obligaties, soms wel tot onder de nul procent. In Duitsland kwam het rendement van een maatgevende obligatie in de buurt van de min 0,09 procent. Dat is het laagterecord dat al dertig maanden staat.

Ook op de beurzen in China daalden de koersen, al duurde het een halve dag voordat de inhoud van Trumps tweets doorsijpelde. In Shanghai sloot de index bijna 6 procent lager, in Hongkong bijna 3 procent. Veel Aziatische beurzen waren dicht vanwege verschillende feestdagen, evenals de Londense beurs.

Ook in de Verenigde Staten daalden de aandelenkoersen over een breed front, maar het verlies viel in veel gevallen mee. Belangrijke indices als de S&P 500, de Nasdaq Composite Index en de Dow Jones stonden na het begin van de handel ruim 1 procent lager. Net als in Europa daalde het rendement van staatsobligaties.

Koersdalingen traden vooral op bij technologiefondsen (Apple), autoproducenten en vliegtuigbouwer Boeing. „Voor veel beleggers wordt dit moment ook gebruikt om winst te nemen na een enorme rally”, zei een handelaar tegen Reuters.

Vooruitgang

Trumps dreigementen kwamen voor veel mensen als een verrassing, want het optimisme over de onderhandelingen tussen China en Amerika nam de laatste tijd toe. Zelf sprak de president onlangs van „substantiële vooruitgang” in de handelsbesprekingen en speculeerde hij over een officiële ondertekening van een akkoord met ambtgenoot Xi Jinping. Minister Steven Mnuchin van Financiën sprak na een Chinese trip van „de laatste ronden” van de besprekingen.

Nu zorgt Trump voor extra druk. Volgens The New York Times speelt daarbij de staat van de Amerikaanse economie mee. Die draait uitstekend, en volgens Trump is dat deels het gevolg van zijn harde handelspolitiek. „De Amerikaanse economie verliest via de handel al vele jaren 600 tot 800 miljard per jaar”, twitterde hij maandag over het bestaande handelstekort. „Aan China verliezen we 500 miljard. Sorry, maar dat gaan we nu niet meer doen.”

De financiële wereld staat kritisch tegenover Trumps handelwijze. Succesvol belegger Warren Buffett noemde maandag een handelsoorlog tussen China en de VS „slecht voor de hele wereld”. Volgens sommigen, zei Buffett in een interview, is de beste techniek tijdens handelsbesprekingen „te handelen als een halve gek”.

Volgens Tim Stratford van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in China doen de heffingen „net zoveel pijn bij de mensen die ze opleggen” als bij degenen die erdoor worden getroffen. De tarieven worden betaald door de Amerikaanse bedrijven die Chinese goederen importeren. „Tarieven opleggen betekent de belasting verhogen voor miljoenen Amerikaanse gezinnen”, aldus brancheorganisatie Retail Industry Leaders Association.