Australische rugby-ster Israel Folau in de problemen om homofobe uitspraken

Op Instagram schreef Folau vorige maand dat homo’s naar de hel gaan. Nu dreigt het einde van zijn loopbaan als Australische international.

Israel Folau in het shirt van Australië tijdens een wedstrijd tegen Engeland, in november vorig jaar.
Israel Folau in het shirt van Australië tijdens een wedstrijd tegen Engeland, in november vorig jaar. Foto Toby Melville/Reuters

De Australische toprugbyer Israel Folau is in grote problemen gekomen door homofobe berichten die hij op sociale media heeft geplaatst. Een speciale commissie oordeelde dinsdag volgens The Guardian dat Folau de gedragscode van de Australische rugbybond met zijn uitlatingen „ernstig” heeft geschonden. Waarschijnlijk betekent dat het einde van zijn loopbaan als rugbyinternational.

Folau (30) sloot zich twee jaar geleden aan bij een strenge pinkstergemeente en komt sindsdien openlijk uit voor zijn zeer conservatieve denkbeelden. „Homoseksuelen: jullie wacht de hel”, schreef hij vorige maand op Instagram. Alleen een „spijtbetuiging” kan homo’s redden van het hellevuur, aldus Folau. Hetzelfde geldt volgens hem voor dronkaards, overspeligen, leugenaars, dieven en atheïsten.

Het was niet de eerste keer dat hij dergelijke uitspraken deed. In 2017 verklaarde hij zich bijvoorbeeld via Twitter tot tegenstander van het homohuwelijk. Een jaar later zei hij ook al dat homo’s gedoemd waren om naar de hel te gaan. De Australische rugbybond RA nam afstand van Folaus opvattingen, maar hield hem wel in dienst.

‘Respectloze uitlatingen’

Nu lijkt de bond er echter genoeg van te hebben. De Instagram-post van vorige maand was voor RA reden genoeg om het contract van Folau te beëindigen. „Hij is herhaaldelijk gewaarschuwd over zijn gebruik van sociale media. Het is hem duidelijk verteld dat respectloze uitlatingen over seksuele geaardheid hem maatregelen zouden opleveren”, aldus bondsvoorzitter Raelene Castle.

Folau legde zich niet neer bij zijn ontslag. Hij vroeg een hoorzitting aan door een onafhankelijke commissie. Die praat met Folau en de bond en neemt dan een definitief besluit. Nu de commissieleden hebben geoordeeld dat Folau de ethische code van de bond heeft overtreden, lijkt wel duidelijk dat de uitspraak niet in zijn voordeel zal uitpakken. In dat geval kan hij niet meer in actie komen voor het Australische team, dat later dit jaar een van de kanshebbers is op het WK rugby in Japan.

De carrière van Folau is uniek omdat hij als een van de weinige profspelers drie verschillende soorten rugby heeft bedreven. Hij begon zijn loopbaan in het Rugby League, waarna hij overstapte op Australian rules football. Tegenwoordig speelt hij Rugby Union, de bekendste en meest populaire variant van de sport. In de prestigieuze profcompetitie Super Rugby is Folau recordhouder wat betreft het aantal tries, oftewel het voorbij de achterlijn op de grond drukken van de bal.