Bolton vreest escalatie

VS sturen vliegdekschip en bommenwerpers naar Iran

Waarschuwing john Bolton

De Verenigde Staten sturen vliegdekschip USS Abraham Lincoln en een eenheid bommenwerpers richting Iran. Veiligheidsadviseur John Bolton verklaarde zondag dat dit gebeurt in reactie op „een aantal verontrustende en escalerende aanwijzingen en waarschuwingen” uit Iran.

Over de aard ervan liet Bolton zich niet uit. Een Amerikaanse functionaris, die anoniem wilde blijven, vertelde het Amerikaanse persbureau AP dat het om „duidelijke aanwijzingen” ging dat Iran en zijn bondgenoten het gemunt hadden op Amerikaanse strijdkrachten.

Bolton waarschuwde Iran zondag „geen aanvallen op belangen van de VS of zijn bondgenoten uit te voeren”, die worden met „meedogenloze kracht” beantwoord.

Bolton staat bekend als een havik als het om Iran gaat, maar zijn opmerkingen kwamen als een verrassing. Het vertrek van het vliegdekschip en de bommenwerpers naar het Golfgebied was al een maand geleden aangekondigd.

Het Witte Huis ligt sinds het aantreden van Donald Trump in 2017 op ramkoers met Iran. Vorig jaar trok Trump de VS terug uit het nucleaire akkoord met Iran. Vorige maand zeiden de VS dat ze geen uitzonderingen meer maken op sancties tegen de Iraanse olie-industrie.