VS sturen oorlogsschip en bommenwerpers richting Iran

Volgens de Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton is het sturen van de USS Abraham Lincoln een waarschuwing aan het adres van Iran om zich gedeisd te houden.

De Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton.
De Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton. Foto Jim Lo Scalzo/EPA

De Verenigde Staten sturen het vliegdekschip USS Abraham Lincoln en bommenwerpers richting Iran, meldt Reuters. Daarmee wil de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton het land waarschuwen “geen aanvallen op belangen van de VS of zijn bondgenoten uit te voeren”, want die zullen met “meedogenloze kracht” worden beantwoord, stelde hij zondag.

Het vliegdekschip en de bommenwerpers die op weg gaan naar het Midden-Oosten zijn volgens Bolton “het antwoord op een aantal verontrustende en escalerende aanwijzingen en waarschuwingen” vanuit Iran. Hij zei in zijn verklaring niet wat die aanwijzingen precies inhouden.

Lees ook: VS schofferen bondgenoten om Iraanse olie

Ramkoers

Het Witte Huis heeft recent nieuwe stappen genomen tegen het regime in Iran. De VS kondigden twee weken geleden tot woede van China en Turkije aan dat het geen uitzonderingen meer maakt op de sancties tegen de Iraanse olie-industrie. Ook verklaarde het land de Iraanse Revolutionaire Garde vorige maand tot terroristische organisatie.

“De Verenigde Staten verlangen niet naar oorlog met het Iraanse regime, maar wij zijn volledig bereid om iedere aanval te beantwoorden”, zei Bolton zondag. Hij staat al jarenlang bekend als een havik ten opzichte van Iran. Vorig jaar trok president Donald Trump de VS terug uit het nucleaire akkoord met Iran.

Het vliegdekschip USS Abraham Lincoln kreeg grote bekendheid omdat George W. Bush er in 2003 zijn befaamde ‘Mission Accomplished’-speech gaf, terwijl de strijd in Irak nog lang niet afgelopen was. Het is niet ongebruikelijk dat Amerikaanse vliegdekschepen opereren in de Perzische Golf, maar de uitspraken van Bolton vestigen de aandacht op de spanningen in de regio.