Vliegtuigrampen

Boeing verzweeg probleem met waarschuwingssysteem 737 MAX

Boeing heeft ruim een jaar lang verzwegen dat het een waarschuwingssysteem in de cockpit van zijn 737 MAX-toestellen per ongeluk niet standaard had ingebouwd. Dit alarm had mogelijk kunnen waarschuwen voor de fout die een rol speelde bij het neerstorten van twee vliegtuigen van dat type. Dat heeft de Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder FAA zondag bekendgemaakt, aldus persbureau Reuters. Bij eerdere versies van de Boeing 737 werd het systeem wel standaard geleverd. Het gaat om een alarm dat afgaat wanneer een van twee sensoren over de hoek van de vleugels ten opzichte van de luchtstroom verkeerde data doorgeeft. Juist een fout met die sensoren zou hebben bijgedragen aan twee crashes met 737 MAX-vliegtuigen. Daarbij vielen er in totaal 346 doden. (NRC)