Trumpblog

‘Werknemers Deutsche Bank meldden tevergeefs verdachte transacties van rekeningen Trump en Kushner’

Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

'Werknemers Deutsche Bank meldden tevergeefs verdachte transacties van rekeningen Trump en Kushner'

Anti-witwasspecialisten van Deutsche Bank hebben in 2016 en 2017 verdachte transacties genoteerd door bedrijven van Donald Trump en zijn schoonzoon Jared Kushner. Zij adviseerden dit te melden aan de federale toezichthouder voor financiële misdaad, maar leidinggevenden besloten dit niet te doen. Dat schrijft het Amerikaanse dagblad The New York Times zondag op basis van gesprekken met vijf huidige en oud-werknemers van Deutsche Bank.

Volgens de (oud-)werknemers, die bijna allemaal anoniem wilden blijven, werden de transacties vastgesteld door computersystemen die speciaal zoeken naar verdachte activiteiten. In sommige gevallen zouden grote sommen geld herhaaldelijk van en naar in het buitenland geregistreerde personen of entiteiten zijn gegaan.

De krant merkt op dat de 'rode vlaggen' van werknemers niet direct betekenen dat de transacties ook echt illegaal waren. De witwasexperts vonden het wel zorgelijk dat Deutsche Bank besloot er geen melding van te maken. Het is niet duidelijk om wat voor transacties het precies gaat.

'Lucratieve klanten'

Banken zouden vaker besluiten om dit soort meldingen niet te rapporteren als het vermoeden bestaat dat de verdenkingen ongegrond zijn. Volgens de (oud-)werknemers die The New York Times sprak, gebeurde dat echter bij Deutsche Bank ook regelmatig om relaties met „lucratieve klanten” te behouden.

Woordvoerders van Trumps en Kushners bedrijven doen de verdenkingen van witwaspraktijken onder meer af als „verzonnen en absoluut onwaar". Een Deutsche Bank-woordvoerder ontkent dat er werknemers zijn gehinderd om melding te doen van verdachte bankactiviteiten.

Het Huis van Afgevaardigden begon in januari een onderzoek naar de financiële banden tussen Trump en Deutsche Bank. De bank zou mogelijk leningen hebben verstrekt aan Trumps bedrijven, ondanks andere aanwijzingen van mogelijke fraude. Zo zou Trump bijvoorbeeld een hoger eigen vermogen hebben opgegeven dan hij daadwerkelijk bezat. Volgens The New York Times heeft de bank mogelijk meer dan 2 miljard dollar aan Trump hebben uitgeleend in de afgelopen decennia.

Lees ook: De aangiften van Trump tonen aan: als ondernemer betaalde hij geen belasting

Eerste Republikeins Congreslid pleit voor impeachment Trump

Voor het eerst heeft een Republikeins Congreslid openlijk gepleit voor een afzettingsprocedure tegen president Trump. Justin Amash, lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden namens een district in Michigan, schrijft in een reeks tweets zaterdag dat het Amerikaans staatshoofd overduidelijk „impeachable” gedrag heeft vertoond.

Amash baseert zich op de bevindingen in het rapport van speciaal aanklager Robert Mueller. Dat onderzoek stelde vast dat er geen sprake was samenzwering tussen het campagneteam van Donald Trump en Rusland.

Wel concludeerde Mueller dat de president op zeker tien momenten mogelijk schuldig is geweest aan verhindering van de rechtsgang. Trump zou onder meer geprobeerd hebben om een einde te maken aan het Ruslandonderzoek. Mueller besloot echter de president niet aan te klagen en liet het over aan het Amerikaans Congres om een oordeel te vellen over Trump.

'Barr vertekende conclusies onderzoek'

Voordat het volledige 448-pagina's tellende rapport van Mueller openbaar gemaakt werd, besloot minister van Justitie William Barr een eigen samenvatting van het onderzoek naar buiten te brengen. Daarin schreef de minister dat er niet genoeg bewijs was tegen de president en dat Trump daarom niet aangeklaagd kon worden.

Congreslid Amash is ook op die beslissing kritisch. Barr zou zich schuldig hebben gemaakt aan „het opzettelijk vertekenen van het Muellerrapport”. Daardoor kon Trump vervolgens claimen dat er sprake was van „totale vrijspraak”, wat niet blijkt uit het onderzoek.

Want, stelt Amash naar eigen zeggen na uitvoerige analyse van het rapport, Trump heeft zich wel degelijk schuldig gemaakt aan „een gedragspatroon dat voldoet voor de drempel voor impeachment”. Volgens Amash hoeft voor een afzettingsprocedure ook niet per se sprake te zijn van een misdrijf. Impeachment van een president, schrijft de politicus, vereist simpelweg „achteloos, onrechtmatig, corrupt of ander oneervol gedrag”.

Lees ook dit interview over impeachment en Trump met de historicus Mark Updegrove: ‘Nixon trad liever af, Trump niet’

Verkiezingen 2020

Meerdere Democraten hebben al openlijk opgeroepen tot een afzettingsprocedure, maar de president werd tot nu toe gesteund door zijn eigen partij. Amash is een libertaire politicus die al langer kritisch is op de president. Ook sluit hij niet uit dat hij het tegen Trump wil opnemen tijdens de presidentsverkiezingen van 2020.

Here are my principal conclusions:
1. Attorney General Barr has deliberately misrepresented Mueller’s report.
2. President Trump has engaged in impeachable conduct.
3. Partisanship has eroded our system of checks and balances.
4. Few members of Congress have read the report.

— Justin Amash (@justinamash) May 18, 2019

While impeachment should be undertaken only in extraordinary circumstances, the risk we face in an environment of extreme partisanship is not that Congress will employ it as a remedy too often but rather that Congress will employ it so rarely that it cannot deter misconduct.

— Justin Amash (@justinamash) May 18, 2019

De Democraten hebben een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, maar hebben het tot nu toe nog niet aangedurfd om een impeachmentprocedure te beginnen. Gevreesd wordt dat het negatieve politieke gevolgen zal hebben voor de presidentsverkiezingen volgend jaar. Bovendien is voor het afzetten van Trump een tweederde meerderheid nodig in de Senaat, waar de president nog altijd de volledige steun geniet van zijn partij.

Trump stelt extra importheffingen op Europese en Japanse auto’s uit en schaft de invoerbelasting op Canadees staal af

President Trump stelt de invoering van extra importheffingen op Europese en Japanse auto's nog zeker zes maanden uit. Dat meldt persbureau AP vrijdagavond. Tevens kondigde Trump vrijdag aan de invoerbelastingen op Canadees staal en aluminium binnen 48 uur af te schaffen. Bronnen melden aan AP dat een vergelijkbare lastenverlichting op de import van Mexiaans staal en aluminium ook aanstaande is.

Een directe reden voor het uitstellen en het opheffen van de importheffingen geeft het Witte Huis niet. Als de huidige onderhandelingen tussen de Europese Unie en de VS niet binnen zes maanden tot een akkoord leiden, zegt Trump dat hij opnieuw zal beslissen over een invoering van de importheffingen.

Ratificeren van USMCA

Het afschaffen van de 25 en 10 procent invoerbelasting op staal uit Canada en Mexico brengt de VS dichterbij een nieuwe Noord-Amerikaanse handelsovereenkomst. De Amerikaanse, Mexicaanse en Canadese regeringen hebben vorig jaar de 25 jaar oude handelsovereenkomst Nafta (North American Free Trade Agreement) vervangen voor een nieuwe vrijhandelsverdrag: de USMCA (United States-Mexico-Canada Agreement). Dit verdrag is wel ondertekend, maar nog niet geratificeerd.

De Canadese premier Justin Trudeau noemde het afschaffen van de importheffingen vrijdag „fantastisch nieuws”, aldus persbureau Reuters. Ook zei Trudeau na het nieuws optimistisch te zijn dat de USMCA de komende weken kan worden geratificeerd. De importheffingen die vorig jaar zijn ingesteld waren volgens de premier de „grootste hindernis” voor de nieuwe handelsovereenkomst. Ter vergelding heffen de noord- en zuiderburen van de VS ook nog invoerbelasting op boerenproducten uit de Verenigde Staten.

Drukmiddel EU en Japan

Trump gebruikt het dreigen met extra importheffingen op auto's uit Europa en Japan als drukmiddel in handelsonderhandelingen. Volgens hem is de import van auto's een „gevaar voor de nationale veiligheid”. Die veronderstelling zegt hij grondig te hebben laten onderzoeken, maar de uitkomsten van dat onderzoek zijn niet bekendgemaakt.

Veel Amerikaanse politici zien de extra importheffingen niet zitten. Meer dan 150 parlementsleden schreven eerder deze maand nog een brief aan Trump waarin zij hem vroegen de heffingen niet door te voeren. Volgens hen zouden deze de Amerikaanse economie juist schaden.

De VS zijn al maanden verwikkeld in een handelsoorlog met China. De twee wereldmachten lijken elkaar geen duimbreed toe te willen geven. In de afgelopen dagen hebben beide partijen de importheffingen op elkaars producten opnieuw verhoogd.

Met medewerking van Jelmer Kos.

'Trump zegt tegen Pentagon dat hij geen oorlog met Iran wil'

President Trump heeft zijn minister van Defensie achter gesloten deuren duidelijk gemaakt dat hij geen oorlog wil met Iran. Dat bericht The New York Times op basis van anonieme bronnen.

Het Amerikaans staatshoofd werd woensdagochtend in de zogeheten Situation Room verteld dat Iran raketten heeft geplaatst op kleinere schepen in de Perzische Golf. De vrees is dat de Islamitische Republiek mogelijk een aanval voorbereidde. Vanwege de opgelopen spanningen besloten de VS woensdag een groot deel van hun overheidspersoneel terug te halen uit Irans buurland Irak.

Trump benadrukte vervolgens tegenover zijn interim-minister van Defensie Patrick Shanahan dat het Pentagon moet voorkomen dat het komt tot een militair conflict. Toen verslaggevers de Amerikaanse president donderdag vroegen of er een oorlog met Iran aanstaande is, reageerde hij: „Ik hoop van niet.”

Lees ook: Waarom escaleert het conflict tussen Iran en de VS steeds weer

Bolton aast op oorlog

Hoewel Trump sinds zijn verkiezing een harde aanpak van de Islamitische Republiek belooft, wil hij een volgende oorlog in het Midden-Oosten voorkomen. Wel besloot hij een jaar geleden de nucleaire deal met Teheran te beëindigen en sancties op te leggen. Sindsdien zou het Witte Huis meerdere keren geprobeerd hebben om Iran om de tafel te krijgen voor een nieuwe overeenkomst.

In de tussentijd proberen haviken zoals zijn veiligheidsadviseur John Bolton de president over te halen om koste wat het kost een einde te maken aan het regime van de Teheran. Een week geleden werd bekend dat het Pentagon een plan heeft klaarliggen om 120.000 troepen naar het Midden-Oosten te sturen mocht Iran een aanval uitvoeren.

Iran heeft duidelijk gemaakt dat het momenteel niet openstaat voor onderhandelingen. „De escalatie door de Verenigde Staten is onacceptabel”, zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif donderdag volgens persbureau AFP.

Foto Carlos Barria/AFP

Trump maakt weg vrij voor verbod op Huawei in VS

Amerikaanse bedrijven mogen voortaan geen telecomapparatuur meer gebruiken die gemaakt is door bedrijven die de „nationale veiligheid” bedreigen. Dat heeft president Donald Trump bepaald. Ook heeft hij de Chinese telecomfabrikant Huawei op een lijst van bedrijven gezet die niet zonder toestemming Amerikaanse technologie mogen kopen.

Verwacht wordt dat Trump met zijn decreet de weg wil vrijmaken om het zakendoen met Huawei volledig te verbieden. Het besluit volgt op maanden van druk op het telecombedrijf. Hoe het decreet in praktijk wordt uitgevoerd, moet het Amerikaanse ministerie van Handel binnen 150 dagen bekendmaken. Dan zal ook duidelijk worden wat de beslissing precies betekent voor Huawei.

De Verenigde Staten vrezen dat de Chinese regering Huawei-apparatuur gebruikt voor spionageactiviteiten. Het land heeft de EU onder meer opgeroepen het supersnelle 5G-netwerk van het bedrijf te verbieden. Eerder dit jaar meldde Vodafone dat de systemen van Huawei in Italië „achterdeurtjes” bevatten die spionage mogelijk zouden kunnen maken. Huawei ontkent in alle toonaarden en zei eerder deze week contractueel te willen vastleggen dat het zich niet leent voor spionage.

Lees ook: Kabinet zet zich schrap tegenover China

Ook in Nederland is de kwestie-Huawei actueel. De vraag is of het kabinet Huawei toestaat apparatuur te leveren voor 5G-netwerken. Nederland staat onder druk van de VS om het bedrijf te weren, maar harde bewijzen ontbreken. Volgens de Volkskrant doet de AIVD momenteel onderzoek of Huawei betrokken is bij spionage in Nederland. De inlichtingendienst kan dit bevestigen noch ontkennen.

Barr wijst officier van justitie aan om aanleiding Mueller-onderzoek te onderzoeken

John Durham is de nieuwe aanklager. Foto Wikipedia

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr heeft een officier van justitie gevraagd om te onderzoeken of FBI-onderzoek naar de presidentscampagne van Donald Trump „wettig en gepast” is verlopen. Dat hebben anonieme bronnen dinsdag gemeld aan Amerikaanse media. Het onderzoek wordt uitgevoerd door John Durham. Het FBI-onderzoek mondde uiteindelijk uit in het Rusland-onderzoek van Robert Mueller.

Het onderzoek richt zich op de vraag of de manier waarop bewijzen zijn verzameld gerechtvaardigd was. Barr sprak eerder zijn twijfels uit over het feit dat de FBI toestemming kreeg om Trumps medewerker Carter Page in de gaten te houden, en het onderzoek naar Trumps voormalige adviseur George Papadopoulos.

Barr zei vorige maand dat hij de indruk had dat Trumps campagne in 2016 bespioneerd is. Wat die spionage precies behelsd zou hebben, heeft de minister van Justitie niet nader toegelicht.

Het Mueller-onderzoek werd niet ingesteld om Trump ten val te brengen, zegt James Baker, destijds de hoogste jurist bij de federale recherche in dit interview: ‘FBI-onderzoek naar Trump ging altijd over Rusland. Punt’

Pentagon maakt 1,5 miljard dollar vrij voor grensmuur Mexico

Het Amerikaanse ministerie van Defensie maakt 1,5 miljard dollar (1,3 miljard euro) extra vrij voor de bouw van de grensmuur met Mexico. Met het geld zal 130 kilometer muur gebouwd worden, zeiden Pentagon-medewerkers vrijdag. Volgens waarnemend minister van Defensie Patrick Shanahan zal de verschuiving „minimale impact hebben op de paraatheid van de strijdmacht”. Hij gaf geen duidelijkheid over waar het geld precies vandaan komt en noemde als bron „kostenbesparingen, programma-aanpassingen en veranderde voorwaarden”.

Volgens een anonieme functionaris met wie persbureau Reuters sprak, was een aanzienlijk deel eigenlijk gereserveerd voor het Afghaanse leger. Het zou gaan om ruim 600 miljoen dollar (530 miljoen euro), bespaard op het beheer van contracten. Dat gaat af van het jaarlijkse totaalbudget van bijna 5 miljard dollar (4,5 miljard euro) voor de Afghaanse veiligheidsdiensten, bedoeld zodat zij zich beter kunnen wapenen tegen aanvallen van de Talibaan.

Andere bezuinigingen treffen volgens Reuters' bron verschillende programma's bij de luchtmacht en een project dat toeziet op het opruimen van dodelijke chemische munitie uit het Amerikaanse arsenaal.

Lees ook deze reportage vanuit het grensgebied met Mexico: Geen overvolle migrantenkampen, toch is het crisis

Eerdere verschuivingen

Het ministerie van Defensie heeft vrijdag het Congres ingelicht. In maart besloot het Pentagon al 1 miljard dollar (0,9 miljard euro) over te hevelen van budget voor militair personeel naar de bouw van de muur. Meerdere congresleden reageerden toen zeer kritisch op het verschuiven van geld dat oorspronkelijk niet bedoeld was voor grensbeveiliging.

De muur met Mexico was een belangrijke verkiezingsbelofte van Donald Trump. De Amerikaanse president riep in februari dit jaar de noodtoestand uit in het grensgebied met Mexico om geld te kunnen vrijmaken voor de grensmuur. Weigering van de Democraten in het Congres om meer geld toe te wijzen voor de bouw van de muur leidde in december tot de langste overheidsshutdown uit de Amerikaanse geschiedenis.

Honderden oud-aanklagers: Trump zou zijn vervolgd als hij geen president was

Bijna vierhonderd voormalige medewerkers van het Amerikaanse openbaar ministerie, onder wie meerdere officieren van justitie, concluderen dat president Trump zich wel degelijk schuldig heeft gemaakt aan het belemmeren van de rechtsgang.

In een petitie schrijft de groep dat als Trump geen president was, het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller geleid zou hebben tot „meerdere criminele aanklachten voor het verhinderen van de rechtsgang”.

Daarmee gaan ze direct in tegen minister van Justitie William Barr, die concludeerde dat er niet genoeg bewijs was om vast te stellen dat Trump de wet heeft overtreden.

Speciaal aanklager Mueller zelf zei echter specifiek dat Trump niet is vrijgesproken, maar dat hij het aan het Congres liet of het gedrag van de president gevolgen zou hebben. Juristen twisten over of een zittend president binnen de Amerikaanse wet vervolgd kan worden. Trump en zijn bondgenoten leggen het rapport uit als „volledige vrijspraak”.

Lees ook: Mueller: Trump wilde onderzoek steeds blokkeren

'Rechtssysteem in gevaar'

De ondertekenaars van de petitie - maandagavond stond de teller op 396 - zeggen echter dat Trump op drie manieren obstructie heeft gepleegd: hij probeerde bewijs te falsificeren over zijn plannen om Mueller te ontslaan, hij wilde het onderzoek beperken en deed zijn best om getuigen te beïnvloeden.

De ondertekenaars van petitie benadrukken dat ze op verschillende niveaus „zowel voor Republikeinse als Democratische regeringen” gewerkt hebben. Het is niet duidelijk wat zij ermee hopen te bereiken. Wel noemen zij het vervolgen van belemmering van de rechtsgang „cruciaal” en schrijven ze:

„Ongehinderde obstructie - waardoor het opzettelijk bemoeien met crimineel onderzoek onbestraft blijft - brengt ons hele rechtssysteem in gevaar.”

In de tussentijd hebben Democraten in het Congres de aanval geopend op Barr, die volgens hen zich opstelt als persoonlijk advocaat van Trump in plaats van onafhankelijk minister.

Barr besloot vorige week een hoorzitting met het Huis van Afgevaardigden niet bij te wonen. Ook weigert hij nog altijd de volledige versie van het Mueller-rapport en al het onderliggende bewijs over te dragen aan de juridische commissie van het Huis, waar Democraten een meerderheid hebben. Momenteel zijn grote delen weggelakt.

Die commissie besloot eerder op maandag woensdag een eerste zitting te houden over de mogelijkheid om Barr af te zetten omdat hij niet wil meewerken.

Lees ook: Mueller-rapport: wat niet werd weggelakt