Thuiskok. Metafoor

Een metafoor die ik graag gebruik is: dat is als een broodje shoarma zonder knoflooksaus, als het een niet zonder het ander kan. Toegegeven: het is nogal Hollands, maar een broodje shoarma wordt in mijn ogen van een zelfgemaakte knoflooksaus gewoon nóg beter, en zonder voelt als een gemiste kans.

Het is ook een metafoor die je naar smaak eenvoudig kunt vervangen: ook nachochips en guacamole, kibbeling en remouladesaus of gewoon een frietje met mayo zijn combinaties om je vingers bij af te likken.

Ik moest aan duo’s als deze denken toen ik Dips in de brievenbus kreeg, een boek met dips uit 21 landen. Auteur Ramon Brugman – wie weet kent u hem van YouTube of het tv-programma Binnenste Buiten – geeft er bij elk land ook recepten bij voor eten waarmee je kunt dippen, zoals blini’s (Rusland), naanbrood (India) of soepstengels (Nederland).

Dips is een boek uit de nieuwe serie Masterclass van Carrera. Dat ze daar van series houden, wisten we al. Eerst waren er Landenbijbels (‘De favoriete keuken van’) en nog steeds komen er Kookbijbels uit, over – ik noem er slechts drie – vlees of stamppotten of koekjes.

Het probleem van series is de artistieke luiheid die ze met zich meebrengen. Onder het mom van herkenbaarheid moet alles op elkaar lijken. Zo veel en zo snel mogelijk kookboeken op de markt brengen lijkt belangrijker te zijn dan een uniek en bijzonder kookboek maken. Als lezers worden we opgescheept met standaardwerken vol nietszeggende teksten en beknopte recepten.

Dips als onderwerp is leuk gevonden. Ik ben sowieso fan van sauzen, smaakmakers en condimenten, en met dit boek kan ik mijn arsenaal uitbreiden met klassieke dips als tzatziki of hummus, maar ook met gomen (stoof van boerenkool met specerijen) wat uit Ethiopië voor op injera (pannenkoekachtig brood van teffmeel), Portugese rillettes van gegrilde sardientjes voor op torradas (toast met boter) en requeijão (smeerkaas) uit Brazilië om de beiju (witte pannenkoekjes van tapiocameel) in te dippen.

Toch heb ik het gevoel dat er meer in dit kookboek had gezeten. Een gemiste kans, als een broodje shoarma zonder knoflooksaus.