Tankauto ontploft in Niger: 58 doden en tientallen gewonden

De tankwagen viel om toen hij over een spoorwegovergang reed. Niet veel later explodeerde het voertuig.

Bewoners van Niamey bij de resten van de tankauto.
Bewoners van Niamey bij de resten van de tankauto. Foto Boureima Hama/AFP

In het zuidwesten van Niger zijn maandag 58 doden gevallen bij de ontploffing van een tankwagen. Daarnaast raakten zo’n veertig mensen gewond, meldt persbureau AFP. Het ongeluk gebeurde vlakbij de luchthaven van de Nigerese hoofdstad Niamey.

De tankwagen sloeg om toen de chauffeur het voertuig over een spoorwegovergang stuurde. Omwonenden kwamen op de tanker af om brandstof af te tappen. Een paar minuten later volgde de explosie. De dodelijke slachtoffers waren allemaal ernstig verbrand, laat een woordvoerder van het Nigerese ministerie van Binnenlandse Zaken weten. 55 mensen stierven ter plekke, drie anderen bezweken enkele uren later aan hun verwondingen.

Lees meer over Afrikaanse migranten in Niger: ‘Niger is de vuilnisbak van Europa’

Een jonge ooggetuige vertelde aan AFP: „Ik ging vlak na middernacht naar buiten en zag de truck liggen. Overal kwamen mensen vandaan om benzine te halen. Toen zag ik aan de zijkant van de truck vlammen en ging alles de lucht in.” Een handelaar die ook ter plaatse was zei dat het vuur „uit het niets kwam”.

Niger is een van de armste landen ter wereld. Het grootste deel van het land bestaat uit woestijn. Politiek gezien is het de voorbije decennia geregeld onrustig geweest in Niger. Daarnaast kreeg het land de afgelopen jaren te maken met migranten uit andere Afrikaanse landen, die hun reis naar Europa in Niger zagen stranden.