‘Smijten met geld is een grote irritatie’

Makelaar Manon de Lange (41) uit Nootdorp verhuurt luxewoningen aan onder meer expats en voetballers. „Mijn huurders willen hotelservice, een eigen kok.”

in

‘Ik verhuur woningen voor 1.200 tot 10.000 euro per maand, denk aan een villa in Wassenaar of een luxeappartement aan de Haagse Herengracht. In dit segment trek je een bepaald publiek, kwaliteit trekt kwaliteit. De woningen zijn van private eigenaars of beleggers, ik verhuur ze aan ambassadepersoneel, voetballers, BN’ers of expats van multinationals. Zij komen hier voor een klus van een jaar en mogen wat moois uitzoeken.

„Ik zeg nooit nee tegen mijn klanten, ik ga tot het uiterste voor verzoeken. Mensen die luxe wonen vragen vaak om hotelservice: of ik een kok kan aanleveren of een dagelijkse schoonmaker. Ze leiden een druk leven en willen zoveel mogelijk uitbesteden. Ik sta goed aangeschreven, online krijg ik gemiddeld een 9,4. Als je al zeven jaar bezig bent is dat onwijs hoog, daar ben ik trots op.

„In 2012 begon ik dit kantoor met een compagnon, het was nog crisis. Inmiddels zijn we met zijn vijven. Mijn team is fantastisch, zonder hen ben ik nergens. Hiervoor was ik jarenlang personal assistent van Marlies Dekkers. Ik was haar leeuwin en werkte 24/7. Toen ik mijn eerste kind kreeg werd het tijd voor iets nieuws. Maandenlang studeerde ik in de avonduren, daarna was het knetterhard werken. Ik investeer veel tijd in persoonlijk contact, bel altijd. Als je een dag niet reageert ben je misschien wel een huurder kwijt.”

uit

‘Elke ochtend drink ik twee glazen gekookt water, ontbijten doe ik niet. Na het douchen en opmaken ga ik met mijn twee zoontjes aan de slag: aankleden, broodtrommel vullen. Ook probeer ik elke dag te sporten.

„Mijn ouders moesten vroeger elk dubbeltje omdraaien, daardoor ben ik onwijs zuinig. Als ik uit eten ga vraag ik om de huiswijn of kraanwater. Het is niet dat ik geen fooi geef hoor, maar ik zal altijd bewust nadenken over geld. Ik had geen ouders in het vak die vastgoed konden doorspelen, heb alles van de grond af opgebouwd.

„Smijten met geld is dan ook mijn grootste irritatie. Ik geloof niet dat mijn klanten dat doen, ze leven naar het budget dat ze hebben. Wat me irriteert is verspilling: Lil Kleine die champagneflessen van 200 euro leegspuit, of boodschappen doen zonder te kijken wat er in de bonus is. Naar het pretpark neem ik zelfgesmeerde boterhammen mee en de jongste krijgt gedragen kleding van zijn broer.

„Ik ben ambassadeur van het Babyhuis, een opvanghuis voor baby’s en hoogzwangere of pas bevallen vrouwen. Ik vraag mijn opdrachtgevers altijd aan het huis te doneren. Wel sta ik mezelf toe om ook stil te staan en te genieten. Zo heb ik een nieuwe auto gekocht. Elke ochtend dat ik daarin stap voel ik mij de gelukkigste vrouw op aarde.”