Rob van Essen wint Libris Literatuur Prijs met De goede zoon

De Libris-prijs gaat naar de roman De goede zoon van Rob van Essen. De jury prees het boek „dat aanzet tot denken over onszelf en de wereld om ons heen”.

Rob van Essen ontvangt uit handen van Alexander Rinnooy Kan de Libris Literatuur Prijs 2019 voor zijn boek De Goede Zoon.
Rob van Essen ontvangt uit handen van Alexander Rinnooy Kan de Libris Literatuur Prijs 2019 voor zijn boek De Goede Zoon. Foto Evert Elzinga / ANP

Rob van Essen heeft met zijn roman De goede zoon de Libris Literatuur Prijs 2019 gewonnen. Dat is maandagavond bekendgemaakt in tv-programma Nieuwsuur. De 55-jarige Van Essen ontving in het Amstelhotel in Amsterdam de prijs voor de beste Nederlandse roman van het afgelopen jaar na afloop van een gespannen galadiner. Aan de prijs is een bedrag van 50.000 euro verbonden.

De goede zoon is volgens de jury een roman die „intrigeert, amuseert en aanzet tot denken over onszelf en de wereld om ons heen”, en die dat bovendien doet „op een oorspronkelijke manier in een ongewone vorm”. Van Essen ontving een cheque en de bijbehorende bronzen legpenning uit handen van Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (D66).

Lees ook: Een Groot Verhaal, daar gaat het bij de Libris Literatuur Prijs om

Samen met de lyrisch ontvangen roman Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer gold Van Essen als favoriet voor de prijs. Maar hij liet zich niet van zijn stuk te brengen: Van Essen kon het diner in het Amstelhotel, met asperges en kabeljauw, niet zozeer gespannen als wel „kalmpjes” nuttigen, zei hij halverwege de avond.

De bekroning van zijn boek werd hem door de collega’s en concurrenten expliciet gegund, zo klonk het na de bekendmaking. De goede zoon, het twaalfde boek van Van Essen, kreeg afgelopen najaar unaniem lovende recensies en figureerde op tal van favorietenlijstjes van critici.

Andere genomineerden naast Pfeijffer waren Jan van Aken (De ommegang), Johan de Boose (Het vloekhout), Esther Gerritsen (De trooster) en Bregje Hofstede (Drift). Zij ontvangen voor hun nominatie elk 2.500 euro.

Empathische robots

In De goede zoon onderneemt de naamloze hoofdpersoon, die in de nabije toekomst leeft, een roadtrip met een onduidelijke bestemming: die heeft iets te maken met zijn vroegere werk als bedenker van het levensverhaal voor een crimineel die een nieuwe identiteit nodig had. Tegelijk neemt de hoofdpersoon afscheid van zijn overleden moeder en wordt hij geconfronteerd met verrassend empathische robots. „De bevreemding van de hoofdpersoon werkt door in de lezer van dit rijke, wonderlijke boek”, schreef NRC in oktober. De jury roemde de roman die „ons op een schitterende wijze confronteert met de tekortkomingen en uitdagingen van ons eigen leven”.

Van Essen, ook literatuurrecensent voor NRC, wint hiermee zijn eerste grote literaire prijs. Tien jaar geleden werd zijn roman Visser al genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, en in 2015 was hij met Hier wonen ook mensen de eerste winnaar van de J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste korteverhalenbundel.

Bestsellerstatus

De Libris Literatuur Prijs, die gefinancierd wordt door de Libris-boekhandels, geldt als de commercieel meest invloedrijke literatuurprijs van Nederland. De afgelopen jaren was de bekroning goed voor een onmiddellijke en aanhoudende bestsellerstatus. Alfred Birneys roman De tolk van Java, winnaar in 2017, verkocht in één klap meer exemplaren dan Birneys gehele oeuvre bij elkaar. Wees onzichtbaar van Murat Isik was vorig jaar de best verkochte Nederlandse roman, met 109.000 exemplaren.

Op de shortlist van de Libris-jury stonden dit jaar opvallend veel boeken die al een bestsellerstatus bereikt hadden: de boeken van Jan van Aken, Esther Gerritsen en Ilja Leonard Pfeijffer doken al op in De Bestseller 60. Pfeijffers roman Grand Hotel Europa heeft sinds de verschijning in december de toptien van die bestsellerlijst zelfs nooit verlaten.

Dit bericht is op 7 mei 2019 om 11.50 uur geactualiseerd.