Redactie Filosofie Magazine weg na conflict

Tijdschriften Hoofdredacteur Louis Hoeks verloor het vertrouwen van zijn redactie, maar niet van zijn uitgever. De redactie wordt vervangen.

Tijdschriften in een Amsterdamse kiosk. Foto Lya Cattel
Tijdschriften in een Amsterdamse kiosk. Foto Lya Cattel

De redactie van tijdschrift Filosofie Magazine is ontslagen. Twee redacteuren en de merkmanager zijn begin april naar huis gestuurd. Ook de derde redacteur, een freelancer, hoefde niet terug te komen. Alleen de hoofdredacteur, Louis Hoeks, is nog over. De redactie moest vertrekken na een conflict met Hoeks; ze hadden het vertrouwen in hem opgezegd. De uitgever koos partij voor Hoeks.

Het populairwetenschappelijke maandblad is onder meer bekend van de Nacht van de Filosofie en de benoeming van de Denker des Vaderlands. De huidige titelhouder, Daan Roovers, is oud-hoofdredacteur van het blad. De betaalde oplage zakte vorig jaar van elfduizend naar een kleine tienduizend.

Uitgever Veen Bosch & Keuning Uitgevers Groep (VBK) heeft het blad per 1 juli verkocht aan de Rotterdamse investeerder Shatho Beheer, samen met zusterbladen Historisch Nieuwsblad, Maarten! en New Scientist. Shatho kocht in 2017 ook de tijdschriftenuitgeverij F&L. De investeerder zei bij de aankoop te begrijpen dat de tijdschriftenmarkt krimpt, maar stelt dat er wel groei zit in de bijbehorende evenementen. Volgens Shatho is F&L inmiddels rendabel.

Louis Hoeks zegt desgevraagd dat het ontslag van de redactie los staat van de verkoop. Dit is volgens hem geen bezuiniging, de redacteuren worden vervangen. Hoeks benadrukt dat hij ook wordt gesteund door de nieuwe eigenaar en de andere hoofdredacteuren van de VBK-titels.

Filosofie Magazine werkte al met een rompredactie, zoals vele andere bladen. Bij Vrij Nederland ligt bijvoorbeeld ook het plan om de hele redactie, behalve de hoofdredacteur, naar huis te sturen.