Mogelijk fraude gepleegd bij aanbestedingen gemeente Amsterdam

Toezichthouder doet invallen bij bedrijven die mogelijk verboden prijsafspraken gemaakt bij grond-, weg-, en waterbouwprojecten van de gemeente Amsterdam.

De ACM onderzoekt mogelijke fraude bij bouwprojecten in Amsterdam tussen de 100 duizend en 2 miljoen euro.
De ACM onderzoekt mogelijke fraude bij bouwprojecten in Amsterdam tussen de 100 duizend en 2 miljoen euro. Foto Remko de Waal/ANP

Aannemers die opdrachten van de gemeente Amsterdam uitvoerden, hebben mogelijk verboden prijsafspraken gemaakt. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is een onderzoek gestart naar onregelmatigheden bij aanbestedingen voor grond-, weg-, en waterbouwprojecten tussen de 100 duizend en 2 miljoen euro. Dat maakte de toezichthouder maandag bekend.

De ACM kreeg tips dat bij enkele aanbestedingen verboden prijsafspraken zijn gemaakt. Ook zouden aannemers onderling overeen zijn gekomen wie welke opdracht kreeg. Deze concurrentievervalsing heeft mogelijk geleid tot hogere prijzen, lagere kwaliteit of minder innovatie, aldus de ACM. De toezichthouder heeft de afgelopen maand invallen gedaan bij meerdere bedrijven.

Boetes

De ACM zal de komende tijd onderzoeken of de aannemers de Mededingingswet hebben overtreden. Als dat zo is, kan de toezichthouder sancties opleggen. Eventuele boetes kunnen oplopen tot 10 procent van de jaaromzet van de bedrijven die zich schuldig hebben gemaakt aan verboden afspraken. Ook kunnen betrokken leidinggevenden persoonlijke boetes opgelegd krijgen.

De ACM komt fraude op drie manieren op het spoor, aldus een woordvoerder: via tipgevers, door eigen onderzoek of via andere toezichthouders. Er moeten „gerede vermoedens zijn dat er daadwerkelijk wat aan de hand is” voordat de toezichthouder bij bedrijven binnenvalt. Bij de invallen kan bewijsmateriaal verzameld worden, waaronder mails, app-berichten en documenten. De gemeente Amsterdam kon maandagmorgen niet direct reageren.