Lichaam gedode Belgische studente (23) gevonden, verdachte in beeld

Het lichaam van Julie van Espen werd maandag gevonden in het Albertkanaal in Antwerpen. De verdachte is een 39-jarige Antwerpenaar.

Het lichaam van het 23-jarige slachtoffer werd maandag gevonden in het Albertkanaal.
Het lichaam van het 23-jarige slachtoffer werd maandag gevonden in het Albertkanaal. Foto Jonas Roosens/ANP

In Antwerpen is maandag het lichaam van de 23-jarige Julie van Espen aangetroffen. De studente was sinds zaterdagavond vermist. Eerder op maandag werd bekend dat de Belgische justitie een 39-jarige verdachte heeft aangehouden in Leuven op verdenking van moord.

Het gaat om een Antwerpenaar met de initialen S. B. die al bij politie en justitie bekend was. Aanvankelijk zei de politie op zoek te zijn naar de man omdat hij een belangrijke getuige in de zaak zou zijn, zo bericht VTM Nieuws.

De politie verspreidde een opsporingsbericht met beelden van de man waarop tweehonderd tips binnen kwamen. Op andere beelden die maandag in Vlaamse media naar buiten kwamen, is te zien dat de verdachte het fietsmandje van de studente bij zich droeg. Het fietsmandje was uit de opsporingsbeelden verwijderd. De politie had de Antwerpenaar dus vermoedelijk al vroeg in beeld als verdachte. Maandagmiddag werd hij in een trein gearresteerd, dinsdag wordt S.B. voorgeleid.

‘Zwaar strafblad’

De verdachte heeft volgens het Belgische dagblad De Standaard een „heel zwaar strafblad”. Zo zou hij meermaals zijn veroordeeld voor diefstal, bedreigingen en verkrachting. De laatste veroordeling voor seksueel misbruik zou uit 2017 zijn. De Vlaamse justitie meldt niet vanwege welke aanklachten S.B. bij hen bekend was.

Het lichaam van Van Espen werd maandag in de namiddag gevonden in het Albertkanaal door de scheepvaartpolitie. Zondag werden onder meer bebloede kledingstukken en haar telefoon aangetroffen in de buurt van het Sportpaleis, in de buurt van de plek waar het slachtoffer werd aangetroffen. De vrouw was zaterdagavond onderweg naar vrienden in de stad toen ze verdween.

Twitter avatar vrtnws VRT NWS De politie heeft een opsporingsbericht verspreid om de identiteit van een belangrijke getuige bij de verdwijning van de 23-jarige Julie Van Espen te achterhalen. Het bericht wordt massaal gedeeld en er kwamen al ruim 200 tips binnen bij de politie. #vrtnws https://t.co/dz0uAluRhp