In beeld

Knuffelbeesten en een gouden draagstoel bij kroning Thaise koning

Van zaterdag tot en met maandag draait alles in Thailand om de kroning van Maha Vajiralongkorn tot koning Rama X. Vajiralongkorn, die een paar dagen voor de ceremonie voor de vierde keer in het huwelijk trad, volgt zijn overleden vader Bhumibol op. Bhumibol gold bij de bevolking als een halfgod. Bij zijn excentrieke zoon ligt dat anders. De pracht en praal tijdens de kroningsfestiviteiten was er de afgelopen dagen niet minder om.

De nieuwe koning van Thailand Maha Vajiralongkorn werd zondag op een gouden draagstoel langs drie belangrijke boeddhistische tempels in Bangkok vervoerd.
Foto Manan Vatsyayana/AFP
Een jongen langs de kant van de optocht draagt een portret van Rama X, zoals Vajiralongkorn als koning heet.
Navesh Chitrakar/Reuters
Maandagmiddag mag de Thaise bevolking op audiëntie komen bij de nieuwe koning. Diens paleis, waar deze ceremonie zich zal afspelen, wordt voorafgaand aan deze plechtigheid gecontroleerd door militairen.
Foto Athit Perawongmetha/Reuters
Rama X volgt zijn in 2016 overleden vader Bhumibol op. Bhumibol was zeventig jaar koning.
Foto Athit Perawongmetha/Reuters
De optocht van zondag was meer dan zeven kilometer lang. Tal van hoogwaardigheidsbekleders liepen mee.
Foto Soe Zeya Tun/Reuters
De traditie schrijft voor dat de nieuwe Thaise koning een kat en een kip krijgt aangeboden. In dit geval gaat het hoogstwaarschijnlijk om levensechte namaakdieren, weten ingewijden in het paleis.
Foto Reuters
De kroning van Maha Vajiralongkorn begon op zaterdag en duurt nog tot maandag. Officieus is hij al sinds de dood van zijn vader in functie. Vajiralongkorn wilde pas gekroond worden na een periode van rouw voor de overleden koning.
Foto Gemunu Amarasinghe/AP
Sinds hij na het overlijden van zijn vader de troon besteeg, is Vajiralongkorn bezig geweest de machtspositie van de monarchie te versterken.
Foto Lillian Suwanrumpha/AFP
Na het volk mogen maandag ook buitenlandse diplomaten op audiëntie bij Vajiralongkorn. De koning zal zowel zijn onderdanen als het buitenlandse bezoek ontvangen vanaf een balkon in het Koninklijk Paleis.
Foto Narong Sangnak/EPA
De 66-jarige Vajiralongkorn staat bekend als een markante figuur. Hij werd in Duitsland gesignaleerd in een nauwsluitend hemdje met opplaktattoos en liet zijn poedel Fufu tot maarschalk van de luchtmacht benoemen.
Foto Athit Perawongmetha/Reuters
Na zesenhalf uur kwam de koninklijke stoet zondag aan op zijn eindbestemming, het Koninklijk Paleis.
Foto Pongmanat Tasiri/EPA
Zaterdag vond het belangrijkste onderdeel van de reeks kroningsrituelen plaats. Rama X werd toen gekroond, met een zeven kilo zware kroon, en onderging een rituele reiniging.
Foto Manan Vatsyayana/ AFP
Op belediging van de koning of zijn familie staan in Thailand straffen tot vijftien jaar cel. Weinig landen treden zo streng op tegen majesteitsschennis.
Foto Diego Azubel/EPA