Mazelen

Duitsland wil verplichte prik voor crèche-scholen

Minister Volksgezondheid

De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn (CDU) heeft een wetsvoorstel ingediend dat inenting tegen mazelen verplicht voor kinderen op de crèche en basisscholen. Op overtreding staat maximaal 2.500 euro boete, zegt Spahn tegen Bild. Het geldt ook voor leraren en medisch personeel. Spahn verwacht dat de Bondsdag ja zegt. Partijleider Andrea Nahles van coalitiepartij SPD gaat volgens Der Spiegel akkoord. De crèche is niet verplicht in Duitsland, er is wel leerplicht vanaf zes jaar. Dan zou er dus haast niet onder de vaccinatieplicht zijn uit te komen. De mensen en kinderen die om medische redenen niet gevaccineerd kunnen worden, moeten dit aantonen met een medische verklaring. Spahn: „In een vrij land moet ik erop kunnen vertrouwen dat de ander mij niet onnodig in gevaar brengt. Dat is ook een voorwaarde voor vrijheid.” (NRC)