Directeur PI Vught werkt ondanks fouten bij kliniek Michael P.

Voormalig directeur van de PI in Vught Erik Masthoff was verantwoordelijk voor verlof van gevangenen, ook van Michael P. De PVV heeft een Kamerdebat met minister Dekker aangevraagd.

De forensisch psychiatrische kliniek waar Michael P. zat.
De forensisch psychiatrische kliniek waar Michael P. zat. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De voormalige directeur van de Penitentiaire Inrichting (PI) in Vught werkt sinds begin maart als bestuurder bij Fivoor, de organisatie achter de kliniek in Den Dolder waar Michael P. verbleef. Dat bevestigt een woordvoerder van het bedrijf na berichtgeving door De Telegraaf. De man, Erik Masthoff, was als directeur in Vught eindverantwoordelijk voor het toekennen van verlof aan P., die in september 2017 Anne Faber verkrachtte en doodde.

Zowel de PI in Vught als Fivoor zijn fel bekritiseerd vanwege het detentieverloop van Michael P. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde afgelopen maart onder meer dat de veiligheidsrisico’s rond P. verkeerd zijn ingeschat, dat procedures niet goed gevolgd werden en dat belangrijke informatie niet is gedeeld tussen instanties.

De aanstelling van Masthoff heeft dan ook tot opgetrokken wenkbrauwen in de Tweede Kamer geleid. Kamerlid Gidi Markuszower (PVV) spreekt in De Telegraaf over „een rondtrekkend circus dat overal een spoor van vernieling achterlaat”. Kamerlid Maarten Groothuizen (D66) meent dat de benoeming laat zien dat Fivoor niet heeft geleerd van de harde conclusies van de OVV. „Bij die resultaten hoort het inzicht dat er iets moet veranderen in de uitvoerende wereld”, aldus Groothuizen. „Deze benoeming suggereert dat de klinieken verder gaan met business as usual.”

Lees ook ons stuk over de rapporten van de OVV en de inspecties. In de kliniek was Michael P. een modelpatiënt

PVV wil Kamerdebat

Groothuizen rekent het minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) bovendien aan dat de benoeming van Masthoff niet gemeld is aan de Kamer. „De overheid heeft gefaald en Dekker heeft een cultuurverandering in de justitiële keten beloofd. Dit roept de vraag op hoe hij die wil bewerkstelligen.”

Inmiddels heeft PVV’er Markuszower een Kamerdebat met minister Dekker aangevraagd. Het CDA wil ook in debat, als het aan deze partij ligt moet staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis (CU) zich ook verantwoorden. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg zegt tegen De Telegraaf dat besproken moet worden of de kliniek in Den Dolder gesloten moet worden.

Dekker heeft geen zeggenschap over de aanstelling omdat Fivoor een particuliere organisatie is, stelt hij in een reactie. Wel benadrukt de minister dat Fivoor „aan de lat staat als het gaat om veiligheid en kwaliteit van de geleverde forensische zorg”. Een woordvoerder van de minister stelt dat een dergelijke kliniek „niet zomaar gesloten kan worden”.

Fivoor: pijnlijk voor familie Faber

De woordvoerder van Fivoor stelt dat tijdens de sollicitatieprocedure besproken is dat Masthoffs benoeming tot commotie zou kunnen leiden. Dit heeft echter geen rol gespeeld in de beoordeling van de directeur. „We begrijpen dat de publieke opinie niet alleen maar positief is. Hij draagt de verantwoordelijkheid voor fouten die zijn gemaakt en is zich daar heel bewust van.”

De woordvoerder zegt het „jammer” te vinden dat de aanstelling van Masthoff een „politieke aangelegenheid” is geworden. „Het is voor ons én voor de familie Faber pijnlijk en vervelend dat de zaak op deze manier weer opgerakeld wordt.” Hij benadrukt dat Fivoor de benoeming niet stil heeft gehouden, in november 2018 is zijn aanstelling bekendgemaakt op de site van het bedrijf.