Damen in beroep tegen vrijgave memo’s

Rechtszaak De scheepsbouwer wil niet dat het ministerie van Buitenlandse Zaken memo’s vrijgeeft over een schikking die het bedrijf trof.

Medewerkers van Damen
Medewerkers van Damen Valerie Kuypers/ANP

Damen Shipyards, de grootste scheepsbouwer van Nederland, gaat in beroep tegen het vrijgeven van zes interne memo’s door Buitenlandse Zaken. Dat meldt het bedrijf op zijn website.

De rechtbank in Rotterdam oordeelde eind maart dat het ministerie de memo’s mag vrijgeven. Die gaan over een schikking die Damen trof met de Wereldbank rondom een verdachte scheepsverkoop in het Afrikaanse Sierra Leone.

NRC vroeg de memo’s een jaar geleden op met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), naar aanleiding van een inval van de fiscale opsporingsdienst FIOD bij Damen in 2017. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat Damen „via tussenpersonen steekpenningen heeft betaald aan buitenlandse overheidsambtenaren”. Het onderzoek van het OM loopt nog.

Lees ook: De doorgeschoten verkooplui van Hollands grootste scheepsbouwer

De top van Damen verzet zich sterk tegen vrijgave van de memo’s. Hoogste man René Berkvens bezocht de directie Internationaal Ondernemen van Buitenlandse Zaken om tegen vrijgave te pleiten en Damen stapte naar de rechter om openbaarmaking te verhinderen.

Nu volgt hoger beroep. Volgens Berkvens schaadt de vrijgave van de memo’s de zakelijke belangen van het bedrijf. Buitenlandse concurrenten zouden publicaties uit NRC over het corruptie-onderzoek misbruiken om de Nederlandse scheepsbouwer op achterstand te zetten bij aanbestedingsprocedures. Ook zegt Berkvens dat de documenten die het ministerie van Buitenlandse Zaken wil vrijgeven, verkeerd worden geïnterpreteerd. Die gaan volgens hem niet over corruptie, maar over het „onjuist invullen” van aanbestedingsdocumenten.