Brieven

Brieven

EU flag with yellow stars in a shape of heart on blue background. Vector illustration.
EU flag with yellow stars in a shape of heart on blue background. Vector illustration. PytyCzech

Eurosceptische politici slingeren met hun kritiek op Europa stukken rood vlees naar het eigen electoraat, terwijl de Europese Unie er in belangrijke mate voor gezorgd heeft dat er in Europa de afgelopen zeventig jaar welvaart en vrede was (Halfhartigheid Rutte over Europa blijft scepsis voeden, 2/5). Die vrede en welvaart zijn geen verdiensten van nationale politici of nationale parlementen. Het zijn de verdiensten van een reeks visionaire structuren en overeenkomsten tussen Europese naties en partners. Een open markt, grensovereenkomsten, een gemeenschappelijke munt en een samenwerking op het vlak van defensie hebben er onder andere voor gezorgd dat er vrij gereisd kan worden en dat er met minimale bureaucratie goederen- en geldstromen vrij door Europa kunnen circuleren. De EU zorgde er ook voor dat er binnen de grenzen van de Unie en van buitenaf geen gewapende conflicten hebben plaatsgevonden.

Er is nu een generatie opgegroeid die niet anders heeft meegemaakt, een generatie die vrede en welvaart ‘normaal’ vindt. Het is aan gewetensvolle politici (waar zijn ze?) en pers om de baten te blijven belichten, in plaats van te jammeren over ongemakken. De EU is de enige weg vooruit voor Europa. Het alternatief is chaos, conflicten en een zware economische recessie.