Zeven doden door crash legerhelikopter in Venezuela

De helikopter was onderweg naar de trainingsbasis waar president Nicolás Maduro eerder op zaterdag militairen toesprak.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro rijdt een militair voertuig op zaterdag bij een trainingscentrum.
De Venezolaanse president Nicolas Maduro rijdt een militair voertuig op zaterdag bij een trainingscentrum. Foto Jhonn Zerpa/AP

Zeven Venezolaanse militairen zijn zaterdag om het leven gekomen toen de legerhelikopter waarin ze zaten neerstortte op een berg buiten de hoofdstad Caracas. De helikopter was onderweg naar de deelstaat Cojedes, ten zuidwesten van Caracas, waar president Nicolás Maduro eerder op de dag aanwezig was bij legeroefeningen. Dat meldt persbureau AP.

Over de oorzaak van de crash is nog niets bekend, er is een onderzoek ingesteld om die vast te stellen. Aan boord waren twee luitenant-kolonels en vijf militairen met een lagere rang.

Maduro betuigde op Twitter zijn steun aan de nabestaanden: „We verloren zeven waardige officieren van het vaderland. Ik betreur dit incident ten zeerste en leef oprecht mee met hun familie en vrienden.”

Mislukte coup

In de hoofdstad zijn al dagen demonstraties tegen Maduro. Oppositieleider en ‘interim-president’ Juan Guaidó probeerde afgelopen week het leger aan zijn kant te krijgen en een staatsgreep te plegen, maar dat mislukte. Hierdoor lijkt Maduro’s positie versterkt.

Guaidó wordt door de Verenigde Staten, Nederland en meer dan vijftig andere landen wereldwijd erkend als Venezuela’s rechtmatige leider. In januari riep de toenmalige parlementsvoorzitter Guaidó zichzelf uit tot interim-president.

Lees ook het interview met Guaidó van kort na zijn mislukte militaire revolte. „Maduro is zwak, hij durft mij niet op te pakken.”

Door de economische crisis, hyperinflatie en voedsel- en medicijntekorten zijn de afgelopen jaren meer dan drie miljoen Venezolanen gevlucht. Zij zochten onder andere onderdak in andere landen in Latijns-Amerika als Colombia en Panama en op Curaçao.