Recensie

Recensie Muziek

Veelzijdige Ray Fuego klinkt solo lichter van toon

Ray Fuego is een van de meest eigenzinnige rappers van Nederland. Tijdens zijn show op Talent Meets Talent in Tilburg laat hij horen waar hij het afgelopen jaar aan heeft gewerkt. Ray Fuego’s veelzijdigheid is de sleutel tot zijn succes.

Ray Fuego
Ray Fuego

Ray Fuego werd bekend als vaandeldrager van SMIB, een collectief met een zelfverzonnen taal, eigenzinnige hiphopproducties en een eigen kledinglijn. Daarnaast is Fuego de frontman van Ploegendienst, de oi-punkband waarmee hij nu ongeveer een jaar door heel Nederland heeft gespeeld. Je zou haast vergeten dat hij er ook een solocarrière op nahoudt. In de Tilburgse Hall Of Fame herinnert hij ons daar nog maar eens aan.

„Dit is mijn eerste hiphopshow in...”, zegt de 22-jarige artiest als hij zijn eerste applaus in ontvangst heeft genomen, „... weet ik eigenlijk niet, maar het voelt als een jaar.”

De raps op zijn prijswinnende album ‘Zwart’ zijn grof en sinister, de beats donker. Hij maakte naar eigen zeggen een depressieve tijd door, waarin hij gesprekken voerde met zichzelf. Dat doet hij noodgedwongen ook in Tilburg. „Ik ken die pokoe [muziek] niet eens”, zegt hij terwijl hij een klein en sfeervol nummer afkapt. Om vervolgens de beuk erin te gooien en het publiek in de kleine zaal aan het dansen te krijgen.

Zijn stem klinkt helder, iets lichter van toon dan op zijn studiowerk. Hij experimenteert met autotune en klinkt op die momenten wat minder rauw dan voorheen. Echt gepolijst wordt het niet, maar dat hoeft ook niet bij iemand als Fuego. „Ik ben in een gulle bui vandaag. Wat willen jullie horen?” De tracktitel die het meest voorbij komt is ‘Owens Jack’. En dus speelt hij dat nummer als toegift.

Ray Fuego’s veelzijdigheid is de sleutel tot zijn succes. De rauwheid van SMIB, de onbevangenheid van collectief Bummy Boys en de rasperige vocalen van zijn punkband komen samen in zijn soloshow. Voeg daar zijn nieuwe, melodieuzere aanpak aan toe en je kunt niet anders dan concluderen dat hij een van de interessantste cultfiguren binnen de hiphop is.