Opinie

Tadic krijgt voor straf een vier

Wilfried de Jong

Hij kreeg een tien van de Franse sportkrant L’Équipe na zijn briljante vertoning in het stadion Bernabéu in Madrid. Dusan Tadic is een ‘grote meneer’ in voetballand. Na een moeizame periode in Engeland is de Servische aanvaller opgebloeid bij Ajax. Hij maakt doelpunten, hij geeft assists.

In de bekerfinale tegen Willem II speelde Tadic aan de linkerkant. Hij had geen gemakkelijke dag tegen verdediger Fernando Lewis. De bal sprong van zijn voet, passes waren niet secuur.

Als één voetballer zichzelf haat als het niet lekker gaat, is het Tadic. Hij is een trotse pauw die bij iedere beweging de ogen in zijn gespreide veren wil laten blinken.

Maar één keer liet Tadic in de bekerfinale zijn klasse zien. Hij gaf de beslissende voorzet waar het eerste doelpunt uit voortkwam. Alle verdedigers leken uit eerbied van de perfecte bal af te blijven.

Het was een typische Tadic-pass. Diagonaal gespeeld, met links. Hard maar niet té hard. Strak maar niet té strak. Loepzuiver en op maat voor Daley Blind, die de bal nog maar een klein zetje over de doellijn hoefde te geven.

Dat was het dan.

Tadic gaf de rest van de wedstrijd niet thuis. Dan komen de slechte trekjes in hem boven. Overdreven vallen, pijn hebben waar geen pijn is, cynisch klappen na een beslissing van de scheidsrechter en een neplachje als hij van dichtbij een bal over het doel knalt.

Lees ook: Bekerwinst als amuse, op naar het hoofdgerecht

Tadic is een winnaar. Een winnaar die niet tegen verlies kan. Het is dát fanatisme dat hem drijft en het is ook die instelling die hij verlangt van zijn medespelers. Hij heeft gif in Ajax geïnjecteerd: alleen het beste is voldoende.

Na nog een paar mislukte acties werd Tadic in de Kuip in de 72ste minuut van het veld gehaald door trainer Ten Hag. Tergend langzaam sjokte hij van het veld. Alle supporters van Willem II wilden hem hoogstpersoonlijk een schop voor zijn donder geven.

Ook dat is Tadic; professioneel pesten en zuigen.

Na het winnen van de beker kwam hij in regenjack het veld op en danste en juichte met alle spelers mee. Hij poseerde zelfs met de zilveren dennenappel, de eerste prijs voor Ajax in jaren.

En toch, grote euforie stond nog niet op zijn gezicht. Er zat nog een stop op de opening van de vulkaan, de uitbarsting moet nog komen.

„We need to pak schaal”, zei hij een paar weken terug. Maar na de uitoverwinning op Tottenham Hotspur is de eerzuchtige Tadic meer in de weer met de internationale cup dan de nationale schaal, dat lijdt geen twijfel. Pas de komende weken wil hij zijn buikje rond eten. Daarom nam hij tegen Willem II al voetballend een siësta.

Van de Nederlandse krant NRC krijgt Dusan Tadic voor zijn spel tijdens de bekerfinale een schamele vier. Voor straf. In de hoop dat het helpt voor de komende wedstrijd.

Wilfried de Jong is schrijver en programmamaker.

Correctie (6 mei 2019): In een eerdere versie van dit artikel werd het winnen van de KNVB-beker eenmaal omschreven als het winnen van een schaal. Dat is aangepast.