Sultan Brunei schort doodstraf voor homoseks op

Onlangs werd duidelijk dat de rijke oliestaat nieuwe shariawetten wil doorvoeren waardoor op homoseks en overspel de doodstraf kwam te staan. Internationaal kreeg de sultan veel kritiek.

De sultan van Brunei Hassanal Bolkiah zegt dat de doodstraf voor homoseksualiteit en overspel wordt opgeschort.
De sultan van Brunei Hassanal Bolkiah zegt dat de doodstraf voor homoseksualiteit en overspel wordt opgeschort. Foto David Gray/Reuters

Na kritiek van internationale regeringsleiders heeft de sultan van Brunei Hassanal Bolkiah besloten de invoering op te schorten van de doodstraf voor mensen van hetzelfde geslacht die seks met elkaar hebben. Dat heeft het staatshoofd van het Aziatische land tijdens een toespraak zondag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters.

Lees ook: De sultan van Brunei bereidt ‘heimelijk’ strenge shariawetten voor

Begin april werd duidelijk dat Brunei nieuwe shariawetten wilde doorvoeren. Daardoor zouden homoseks, overspel en verkrachting niet meer alleen met celstraf maar ook met de dood kunnen worden bestraft, onder meer door steniging. Ook kan een verdachte van diefstal straks een hand verliezen. De rijke oliestaat heeft de wetgeving herhaaldelijk verdedigd, maar lijkt nu toe te geven aan druk uit het buitenland.

„Ik begrijp dat er veel vragen en misvattingen bestaan over de wetgeving. Wij geloven echter dat zodra we deze uit de weg ruimen, de waarde van de wetgeving duidelijk wordt”, zei de sultan tijdens een televisietoespraak in de aanloop naar de ramadan die maandag begint.

Net als met drugssmokkel en moord

Eerder stond op sommige feiten zoals moord en drugssmokkel al de doodstraf, maar sinds de jaren negentig is deze straf niet meer uitgevoerd. Volgens de sultan zal de doodstraf die staat op overtredingen van de nieuwe shariawetten straks evengoed niet uitgevoerd worden.

Toen duidelijk werd dat Brunei de controversiële wetgeving wilde doorvoeren, riep onder anderen acteur George Clooney op tot het boycotten van chique hotels in het bezit van de sultan. D66 riep op het Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw af te nemen van Hassanal Bolkiah, die hij in 2013 van koningin Beatrix ontving.