Puigdemont mag toch deelnemen aan Europese verkiezingen

De Catalaanse separatistenleider wil zich verkiesbaar stellen voor de Europese verkiezingen. De Spaanse kiescommissie probeerde dat te blokkeren.

Een vrouw houdt haar telefoon omhoog met een hoesje met daarop de Puigdemont afgebeeld.
Een vrouw houdt haar telefoon omhoog met een hoesje met daarop de Puigdemont afgebeeld. Foto Alejandro Garcia/EPA

De Catalaanse separatistenleider Carles Puigdemont mag van het Spaanse Hooggerechtshof toch deelnemen aan de Europese verkiezingen eind mei. Dat schrijft de Spaanse krant El País zondag. Eerder had de kiescommissie Puigdemont uitgesloten van deelname omdat hij niet als „Spaanse burger in het buitenland geregistereerd staat”.

Het Hooggerechtshof kwam zondag in een spoedzitting bijeen en besliste unaniem dat er geen reden is om Puigdemont en twee andere Catalaanse separatisten te weren, namelijk de oud-regioministers Toni Comín and Clara Ponsatí. Wel laat het de definitieve beslissing over aan een lagere rechtbank in Madrid. Het Hooggerechtshof benadrukte zondag dat het feit dat Puigdemont niet in Spanje verblijft, geen directe reden is om hem zijn passief kiesrecht te ontzeggen.

Lees ook: Puigdemont naar Straatsburg? Hij heeft nog een lange weg te gaan

In 2017 vluchtte de Catalaanse leider naar België na een mislukte poging Catalonië onafhankelijk te verklaren. Ook twee oud-regioministers weken uit naar het buitenland om vervolging door de Spaanse justitie te voorkomen.

Het drietal wilde namens de partij Junts per Catalunya (Samen voor Catalonië) in Europa meedoen om uiteindelijk via het Europees Parlement terug te keren in de politiek. De kiescommissie probeerde dat eind april te blokkeren, tot woede van de partij. Die stelde zondag dat het eerdere besluit van de kiescomissie laat zien dat Spanje ondemocratisch opereert.