KNVB waarschuwde clubs voor Zeeuwse zakenman

Voetbal Salar Azimi wilde in zee met Roda JC en FC Dordrecht en had interesse in het stadion van NAC. Er zijn vragen over de herkomst van zijn geld.

Salar Azimi is eigenaar van Patro Eisden in Maasmechelen.
Salar Azimi is eigenaar van Patro Eisden in Maasmechelen. Foto Merlin Daleman

De KNVB heeft drie clubs in het betaald voetbal gewaarschuwd voor de Zeeuwse miljonair Salar Azimi. De voetbalbond kreeg vanuit het openbaar bestuur de tip dat er vraagtekens zijn bij de herkomst van het vermogen van de zakenman, zo blijkt uit onderzoek van NRC. Het gaat om NAC, Roda JC en FC Dordrecht.

Azimi zou structureel meer uitgeven dan hij op papier verdiende, zo stellen bronnen binnen de opsporing en het openbaar bestuur. De KNVB zegt dat het besluit van toenmalig operationeel directeur Gijs de Jong om te bellen met betrokken clubs „past in het beleid van de KNVB in deze”.

De voetbalbond waarschuwde de clubs toen zij in zee dreigden te gaan met Azimi of tot een verdere samenwerking over wilden gaan. Bij NAC Breda was de zakenman toen al als sponsor actief. Hij stelde de basisspelers 10.000 euro in het vooruitzicht als ze in 2017 zouden promoveren naar de eredivisie. Dat lukte en Azimi kwam zijn afspraak na.

Gesprekken over verdere samenwerking, zoals het kopen van het stadion van NAC, liepen op niks uit. De club verbrak de banden met Azimi, na de waarschuwing van de KNVB.

Verschillende clubs werden daarna benaderd door Azimi. Onderhandelingen over een overname van het Limburgse Roda JC liepen spaak na een telefoontje uit Zeist. Bij FC Dordrecht had Azimi wel beet. De naam van zijn hotel de Elderschans prijkt dit seizoen, ondanks de waarschuwing van de KNVB, op de rug van het eerste elftal. Ook bij het Zeeuwse Hoek, dat uitkomt in de Derde Divisie Zaterdag, is de miljonair een van de sponsors.

Lees ook het hele verhaal van Salar Azimi en zijn avontuur in België

De geldstromen van Salar Azimi vallen al enige tijd op bij verschillende overheidsdiensten in het zuiden. De uitgaven van Azimi staan niet in verhouding tot de inkomsten die hij op papier heeft. Waar de geldstromen van Azimi dan vandaan komen, is een vraagteken.

Eigenaar Patro Eisden in België

Toen de pogingen in Nederland een club te kopen op niets uitliepen, zocht Azimi zijn heil in het Belgische Maasmechelen. Daar is hij eigenaar van het lokale Patro Eisden dat uitkomt in de tweede klasse amateurs.

Geconfronteerd met de informatie zegt Azimi zelf voor het eerst te horen over de waarschuwing van de KNVB. „Het doet me niks. Mijn geldstromen zijn zo eerlijk als wat. Ik ben gecontroleerd door de Belastingdienst en die weet precies waar het geld vandaan komt en hoe ik het heb verdiend.”

Salar Azimi pagina S4-5