Reportage

Veel Venezolanen blijven thuis ondanks oproep Guaidó

Crisis Venezuela Bij verschillende kazernes stonden betogers dit weekeinde met zonnebloemen om soldaten over te halen zich van Maduro af te keren. Maar een massale actie werd dit niet.

Een aanhanger van Guaidó staat glimlachend voor een agent van de oproeppolitie tijdens een protestmars zaterdag.
Een aanhanger van Guaidó staat glimlachend voor een agent van de oproeppolitie tijdens een protestmars zaterdag. Ariana Cubillos/AP

„De Faes komt er aan! Ze zijn al bij La Carlota!” Gemaskerde jongeren met helmen, doeken tot vlak onder hun ogen en gasmaskers rennen schreeuwend over straat. Verkeer wordt tegengehouden, een bus kan nog net remmen. De Faes, het beruchte en gevreesde Venezolaanse elitekorps van president Nicolás Maduro, blijkt op een steenworp afstand.

De jongeren verzamelen zich gehaast op een straathoek. In de verte klinken sirenes. „We zijn niet bang, we hebben nu juist moed gekregen om door te gaan met strijden”, zegt Hafid Cruz, een student scheikunde die namens de groep medestudenten spreekt. Hij praat snel en hapt naar adem. „30 april, de dag dat Guaidó bijna de macht in handen had, heeft hij ons laten zien waar hij toe in staat is. Guaidó heeft het voor elkaar gekregen om Leopoldo López uit zijn huisarrest te bevrijden!”

Dat López, de belangrijkste Venezolaanse politieke gevangene en mentor van Guaidó die een straf van 14 jaar uitzit, uit zijn huisarrest bevrijd kon worden, zou er op duiden dat van binnenuit door leger en de geheime dienst is meegewerkt. „Het einde van Maduro is in zicht”, roepen de studenten.

Soldaten ompraten

Guaidó had zijn aanhang opgeroepen om in het weekeinde massaal naar kazernes, militaire posten en militaire vliegvelden te gaan om de dienstdoende soldaten om te praten zich achter hem te scharen. Zolang dat niet massaal gebeurt, maakt Guaido’s poging Maduro van zijn troon te stoten geen kans. Op een paar duizend mensen na werd er niet massaal gehoor gegeven aan zijn oproep.

Op verschillende militaire locaties staan mensen met protestborden en zonnebloemen in de hand. Voor het hek van het militair hoofdkwartier in het westen van de stad vormt de zwaar bewapende ME een kordon.

„Deze zonnebloem is het symbool van positivisme, geluk en liefde”, roept Mercedes Piñera richting de militairen. Met een groep vrouwen staat ze voor de kazerne en steekt de bloem omhoog. De militairen blijven stoïcijns voor zich uit staren. „We weten dat jullie het ook moeilijk hebben en niet te eten hebben. Bevrijd jezelf van de onderdrukker Maduro en sta achter het volk”, roept ze.

Proces

Dat na de dramatische gebeurtenissen van afgelopen week – de bijna-couppoging en daaropvolgende massaprotesten met meer dan 10 doden en 200 gewonden – Venezolanen dit weekeinde niet massaal de straat op zijn gegaan, zou erop kunnen duiden dat de omwenteling is weggeëbd.

Volgens Guaidó zelf is daarvan geen sprake. „Het is niet iets dat snel gaat, het is een proces”, zei hij in een exclusief interview vrijdag. „We zijn bezig van Maduro los te komen.”

Lees ook het interview met Guaidó

Volgens de studenten is de relatieve rust nu een stilte voor de storm. „Je voelt de onderhuidse spanning. Het is alsof er ieder moment weer iets groots kan gebeuren. Wij willen nu doorpakken. Deze dictatuur duurt nu al twintig jaar en Cuba en Rusland houden dit regime in stand. We willen vrijheid”, zegt student Hafid Cruz.

Maduro bezoekt militairen

Maduro bezocht dit weekend verschillende trainingskampen van het leger en twitterde volop beelden van zichzelf tussen gedisciplineerde militairen. Hij wilde daarmee illustreren dat het gros van het leger hem nog steeds trouw is.

Maar volgens politiek analist Oswaldo Ramirez is bij alle scenario’s rondom deze crisis ook de mogelijkheid dat het leger zelf Maduro aan de kant zet. „Guaidó heeft dan wel geen definitieve doorbraak bewerkstelligd, maar Maduro grijpt tot nu toe ook niet in en laat Guaidó met rust. Wat voor signaal geeft hij daarmee af bijvoorbeeld richting het leger? Hij komt niet over als de sterke man die alles onder controle heeft en verwacht wel optimale discipline van het leger. Het kan hier nog alle kanten op gaan de komende dagen.”